Oglasio se Bećirović: ‘Otvaranje pregovora sa BiH bila bi velika nagrada za građane, ali i kazna za…’

Član Predsjedništva Bosne i Hercegovine Denis Bećirović izjavio je da je danas u Predsjedništvu BiH razgovarao s predsjednicom Evropske komisije Ursulom von der Leyen i premijerom Kraljevine Nizozemske Markom Rutteom o otvaranju pregovora Bosne i Hercegovine sa Evropskom unijom.

Napomenuo je da je, u nešto više od godinu dana, ovo njegov treći razgovor i susret sa predsjednicom Evropske komisije.

Po njegovim riječima, malo je lidera na svijetu koji su u roku od gotovo godinu dana tri puta posjetili Bosnu i Hercegovinu i iskazali podršku našoj zemlji.

– Zato i želim reći, ne smije i ne može biti skretanja sa puta Bosne i Hercegovine u punopravno članstvo Evropske unije. Nećemo se baviti sporednim temama – kazao je Bećirović, te dodao da se 70 posto vanjskotrgovinske razmjene BiH odvija sa Evropskom unijom.

Naveo je da to moraju znati ljudi u našoj državi, te da je to u interesu naše privrede.

– Zato sam pozvao Evropsku uniju da otvori pregovore sa Bosnom i Hercegovinom. Rekao sam također da smo u prošloj godini stoprocentno uskladili vanjsku politiku Bosne i Hercegovine sa zajedničkom vanjskom i sigurnosnom politikom Evropske unije – kazao je Bećirović.

Istaknuo je da bi otvaranje pregovora sa Bosnom i Hercegovinom 21. i 22. marta ove godine bila velika nagrada za građane države Bosne i Hercegovine.

– A isto tako, to bi bila kazna za anti-evropske političare u našoj zemlji. Evropska unija treba da shvati da ovo nije samo pomoć Bosni i Hercegovini. Ovo je investicija. Investicija u stabilniju BiH, u stabilniju regiju, investicija u jaču Evropsku uniju. To je i važno geopolitičko pitanje i zato sam zadovoljan s današnjim razgovorom i porukama koje smo imali priliku da čujemo ovdje u Bosni i Hercegovini – zaključio je on, saopćeno je iz Bećirovićevog Kabineta.

(TIP/Izvor: Fena)