Na Kolegiju gradonačelnika Tuzle predložene izmjene Pravilnika o načinu korištenja, redu i radu na taksi stajalištima i kriterijima za dodjelu taksi stajališta

Grad Tuzla radi na prilagođavanju novim tehnološkim mogućnostima kako bi poboljšao usluge i povećao efikasnost administrativnih procesa. Tako planira unaprijediti i proces dodjele taksi stajališta kako bi građanima olakšali apliciranje na javne pozive. Na današnjoj sjednici Kolegija razmatran je i prijedlog Pravilnika o izmjenama Pravilnika o načinu korištenja, redu i radu na taksi stajalištima i kriterijima za dodjelu taksi stajališta, a kojeg donosi Gradsko vijeće Tuzle.

Izmjenama Pravilnika predviđeno je ukidanje obaveze podnositelja prijava da prilažu dokumentaciju koja se odnosi na mjesto prebivališta i članove porodičnog domaćinstva. Umjesto toga, ovlašteni uposlenici Grada Tuzle će u narednom periodu  imati pristup bazi podataka Agencije za identifikacione dokumente, evidenciju i razmjenu podataka Bosne i Hercegovine kako bi podatke provjeravali po službenoj dužnosti.

Na ovaj način omogućeno je pojednostavljenje procedure za podnositelje prijava, čime se olakšava apliciranje na javni poziv za dodjelu neraspoređenih taksi stajališta. Prijedlog izmjena Pravilnika biće upućen na razmatranje i usvajanje Gradskom vijeću Tuzle.

Predložena odluka za pojednostavljenje postupka podnošenja prijave za sufinansiranja mjera energetske efikasnosti

Na  sjednici Kolegija gradonačelnika Tuzle, u ponedljak je razmatran i prijedlog Odluke o izmjeni Odluke o uslovima, kriterijima i postupku dodjele sredstava za sufinansiranje mjera poboljšanja energijske efikasnosti i smanjenja aerozagađenja na području grada Tuzle. Ove izmjene imaju za cilj olakšati postupak prijave za sufinansiranje mjera energetske efikasnosti i smanjenja aerozagađenja, čime će građanima biti pojednostavljen postupak podnošenja prijava u programima podrške. Predložene izmjene Odluke biće upućene na razmatranje i usvajanje Gradskom vijeću Tuzle.

Prema postojećoj Odluci, aplikanti su bili obavezni priložiti PBA-1 obrazac izdat od strane Ministarstva unutrašnjih poslova Tuzlanskog kantona kao dokaz o prijavljenom prebivalištu na adresi objekta koji je predmet prijave na javni poziv. S obzirom na tehnički napredak i mogućnost pribavljanja tih podataka po službenoj dužnosti, Grad Tuzla postigao je dogovor s Agencijom za identifikacijske isprave, evidenciju i razmjenu podataka BiH, te će u narednom periodu biti omogućen pristup provjere evidencije prebivališta građana. Ovlašteni uposlenici Grada Tuzle bit će u mogućnosti pristupiti bazi podataka Agencije, čime će se eliminisati potreba za dostavljanjem PBA-1 obrasca prilikom podnošenja prijava, a građanima olakšati postupak prijave.

U okviru Projekta za unapređenje lokalnih usluga u BiH, na Kolegiju gradonačelnika razmatran prijedlog Odluke o pristupanju izradi plana upravljanja imovinom za period od 2024. do 2027. godinu

U sklopu Projekta unapređenja efikasnosti lokalnih usluga u Bosni i Hercegovini (PIPLS), Grad Tuzla je potpisao Protokol o saradnji sa Razvojnim programom Ujedinjenih naroda (UNDP). Ovaj trogodišnji projekt, ima za cilj poboljšati pristup ključnim javnim uslugama kroz bolje upravljanje i povećanje ulaganja u lokalnu infrastrukturu. Kao završna projektna aktivnost, na današnjoj sjednici Kolegija gradonačelnika razmatran je prijedlog Odluke o pristupanju izradi plana upravljanja imovinom za period od 2024. do 2027. godinu, a koja će biti upućena na razmatranje i usvajanje Gradskom vijeću Tuzle.

Plan upravljanja imovinom, strateško-taktički-operativni dokument, će sadržavati detaljan pregled načina upravljanja i raspolaganja imovinom u lokalnoj samoupravi. Definirat će mjerljive ciljeve za efikasno i efektivno raspolaganje, identifikovati mjere za održavanje imovine te povećanje prihoda i konkurentnosti, uz zadržavanje javnog karaktera imovine. Ovaj plan ima ključnu važnost jer omogućava pravilno raspoređivanje resursa, smanjenje rizika, te transparentno i odgovorno planiranje i upravljanje imovinom. Kroz njega se stvara prostor za javne usluge i podršku lokalnim inicijativama, čime se ostvaruje veća podrška lokalnoj zajednici.

Jedna od ključnih obaveza Grada Tuzla, prema potpisanom protokolu, bila je uspostava sistema upravljanja imovinom. Završetak projekta predviđen je 31.03.2024. godine, te je u skladu s tim, Grad Tuzla pripremio prijedlog Odluke koju će uputiti u dalju proceduru na narednu sjednicu Gradskog vijeća Grada Tuzle. S obzirom na značaj projekta i obaveze proizašle iz Protokola o saradnji, donošenjem Odluke  stvaraju se  uslovi koji će omogućiti Gradu Tuzli da uspješno implementira planirane aktivnosti i ostvari ciljeve unutar zadanih vremenskih okvira.

Primarno finansiran od strane Vlade Kraljevine Švedske, projekt se provodi u saradnji sa Ministarstvom finansija Federacije Bosne i Hercegovine, Ministarstvom finansija Republike Srpske, Uredom za razvoj i europske integracije Posavskog kantona, Uredom koordinatora za reformu javne uprave Bosne i Hercegovine, te dva Saveza opština/općina i gradova.

Razmatrane izmjene i dopune Pravilnika o kriterijima i postupku za ostvarivanje prava na socijalne jednokratne novčane pomoći iz Budžeta Grada Tuzle, s ciljem pojednostavljenja procedure za podnositelje zahtjeva

Na sjednici Kolegija gradonačelnika Tuzle su razmatrane  izmjene i dopune prijedloga Pravilnika o kriterijima i postupku za ostvarivanje prava na socijalne jednokratne novčane pomoći iz Budžeta Grada Tuzle, s ciljem pojednostavljenja procedure za podnositelje zahtjeva te osiguranje ravnopravnog tretmana muškaraca i žena u procesu dodjele pomoći.

Nove odredbe predloženog Pravilnika, koji će biti upućen na razmatranje i usvajanje Gradskom vijeću Tuzle, donose promjene u smislu olakšanja postupka za podnositelje zahtjeva. Prema novim odredbama, dokaz o evidenciji prebivališta pribavljat će nadležna služba po službenoj dužnosti za sve podnositelje zahtjeva za socijalnu jednokratnu novčanu pomoć. Naime, postignut je dogovor s Agencijom za identifikacijske isprave, evidenciju i razmjenu podataka BiH, te će Gradu Tuzli u narednom periodu biti omogućen pristup provjere evidencije prebivališta građana, što će značajno pojednostaviti proceduru.

Također, u Pravilniku je izvršena dopuna u vezi s ravnopravnim tretmanom muškaraca i žena te precizirana odredba o jednokratnoj novčanoj pomoći za troškove liječenja u inozemstvu.

Predloženi Gender akcioni plan Grada Tuzle za period 2024.-2027.godinu dobio saglasnost i pozitivno mišljenje Gender Centra Federacije BiH

Razmatran je i Gender akcioni plan (GAP) za period od 2024. do 2027. godine, što predstavlja ključni korak prema ostvarivanju ravnopravnosti spolova i unapređenju društvenog razvoja u Tuzli.

U skladu s odredbama Zakona o ravnopravnosti spolova Bosne i Hercegovine, Grad Tuzla se obavezao na analizu stanja spolova u određenim područjima te implementaciju državnih politika kroz akcione planove za ravnopravnost spolova. Ovaj strateški-planski dokument, čija je izrada rezultat saradnje Radne grupe, Gradske uprave Tuzla, Komisije za jednakopravnost spolova Gradskog vijeća i drugih relevantnih institucija, predstavlja temelj za poticanje rasta i razvoja zajednice te promicanje ravnopravnosti spolova na lokalnom nivou. Proces izrade Gender akcionog plana odvijao se u okviru projekta „EU za ljudska prava i suzbijanje diskriminacije u BiH“ koji se realizuje u okviru programa IPA 2 pretpristupne podrške Evropske unije (EU) u saradnji sa Ministarstvom za ljudska prava i izbjeglice BiH.

Struktura Gender akcionog plana za period od 2023. – 2027. godine odražava trenutno stanje ravnopravnosti spolova i institucionalizacije ravnopravnosti. S tri ključna srednjeročna cilja – djelovanje Gradskog vijeća i gradske službe za ravnopravnost spolova, unapređenje stanja ravnopravnosti spolova u Tuzli te saradnja s drugim akterima na unapređenju stanja ravnopravnosti spolova – plan je usklađen s relevantnim zakonima, strategijama i planovima na svim nivoima vlasti.

Metodologija izrade temelji se na pristupu Evropske povelje za ravnopravnost žena i muškaraca na lokalnom nivou i Priručniku za ostvarivanje ravnopravnosti spolova na lokalnom nivou izdanom od strane Gender Centra Vlade Feeracije BiH.

Na Kolegiju je naglašeno da Akcioni plan postavlja ciljeve usklađene sa sektorskim ciljevima i očekivanim ishodima, te da će doprinijeti dugoročnom društvenom i ekonomskom razvoju grada. Naglašava se potreba za smanjenjem broja nezaposlenih žena kao socijalno ranjive grupe, što se uklapa u cilj “povećati socijalnu uključenost i zaštitu građana”, definiranu u Revidiranoj Strategiji razvoja Grada Tuzle za period 2012-2026.

Prijedlog Gender akcionog plana Grada Tuzle bit će upućen na razmatranje i usvajanje Gradskom vijeću, a njegovo donošenje predstavlja ključan korak u ostvarivanju ravnopravnosti spolova i unapređenju društvene zajednice.

(TIP)