Lugavić razgovarao sa gradonačelnikom Splita o saradnji na implementaciji smart city rješenja u Tuzli

Gradonačelnik Ivica Puljak, uz zamjenika Bojana Ivoševića sa saradnicima, primio je u četvrtak u radnu posjetu delegaciju grada Tuzle koju je predvodio gradonačelnik Zijad Lugavić. U tuzlanskoj delegaciji su još bili gradski vijećnik Tuzle, Omer Berbić i direktor JKP “Saobraćaj i komunikacije”, Nedžad Malikić.

Razgovaralo se o mogućnostima saradnje dva grada. Gradonačelnik Tuzle izrazio je interes za splitska iskustva izgradnje i upravljanja javnim garažama, primjene urbanih i digitalnih smart city rješenja, kao i iskustva sa digitalnom transformacijom gradske uprave.

„Apsolutno samo zainteresirani za uspostavu prijateljske i svake druge suradnje dvaju gradova. Stojimo vam na raspolaganju sa našim vrlo pozitivnim iskustvima primjene smart city rješenja i koncepata“, poručio je, među ostalim, splitski gradonačelnik.

“Split je grad koji uspješno koristi moderne tehnologije kako bi unaprijedio kvalitetu života svojih građanki i građana. Grad Split radi izvrsne poslove na implementaciji tehnoloških rješenja, u izgradnji i upravljanju javnim garažama, zatim primjeni urbanih i digitalnih smart city rješenja te u digitalnoj transformaciji gradske uprave. Sastanak je bio prilika da razgovaramo o mogućnostima prenosa ovakvog znanja i iskustva u Tuzlu”, izjavio je gradonačelnik Lugavić.

Puljak i Lugavić izrazili su uvjerenje kako će sastanak otvoriti put konkretne projektne saradnje između Splita i Tuzle.

(TIP)