Na Kosovu od 1. februara euro jedina valuta za gotovinske transakcije

Od 1. februara 2024. godine jedina valuta koja se može koristiti za obavljanje gotovinskih platnih transakcija i u platnom sistemu na Kosovu je euro.

Prema novoj uredbi o gotovinskom poslovanju, koju je usvojio Upravni odbor Centralne banke Kosova na sjednici održanoj 27. decembra 2023. godine i koja stupa na snagu 1. februara, “ostale ne-euro valute mogu se koristiti na Kosovu samo kao vrijednost za skladištenje u fizičkom obliku ili na bankovnim računima u ne-euro valutama, za vršenje međunarodnih plaćanja u ne-euro valutama i za devizne aktivnosti”.

Također, razmjena valuta se može vršiti samo preko institucija licenciranih od strane Centralne banke Kosova koje nude ovu uslugu.

Srbijanski dinar je do sada bio u upotrebi na Kosovu u sredinama u kojima živi većinsko srpsko stanovništvo, koje prima plate, penzije, socijalnu pomoć ili druge vrste nadoknada iz budžeta Republike Srbije.

Kako je saopšteno iz Centralne banke Kosova, svrha nove uredbe je unapređenje i definisanje regulatornih standarda za profesionalno obavljanje poslova finansijskih institucija u oblasti gotovinskog poslovanja, uključujući kontrolu količine novca u opticaju, zaštitu integriteta finansijskog sistema, borbu protiv falsifikovanog novca, zaštitu potrošača, borbu protiv pranja novca i aktivnosti finansiranja terorizma, kao i rješavanje drugih pitanja u vezi s djelokrugom CBK-a.

(TIP/Izvor: Agencija Anadolija/Foto: Ilustracija)