Komšić: Kapacitet za sukob – nemamo

O integritetu izbornog procesa i suglasnosti koje nema, govorio je i Željko Komšić, predsjedavajući Predsjedništva BiH. Ali nije nam to jedini problem. Od političke situacije u državi, ali i onih vanjskih – prema državi, izazova je mnogo. Osvrnuo se Komšić i na Dodikove prijetnje secesijom, uz jasnu poruku da kapacitet za sukob – nemamo.

Pozivi iz OHR-a na reformu tehničkog dijela Izbornog zakona još su bez odgovora. Razlozi poznati. SNSD i HDZ BiH blokiraju rješenje na domaćem terenu. Da je promjenu stavova teško očekivati, poručuje i predsjedavajući Predsjedništva BiH Željko Komšić. Stoga, intervenciju visokog predstavnika prihvata.

„Očigledno mi ne možemo doći do te saglasnosti unutar nas o unapređenju izbornog procesa na način da on bude manje opterećen prevarama i krađama. Jasno mi je da iz Republike Srpske, i Dodik i opozicija, svako iz svojih razloga, neće to podržati. Čoviću to ne odgovara jer se boji ako Schmidt to uradi, a nije mu nametnuo izmjene Izbornog zakona koje interesuju njega i Zagreb, a to je ovo tzv. legitimno predstavljanje. Ispada da samo nama, u ovom dijelu BiH, odnosno Federacije BiH, odgovara da se to uradi“.

Složena politička situacija konstanta je već tri decenije. Krize su periodične. A, istupi Milorada Dodika, ističe Komšić, nisu novost i dodaje da to nije samo retorika, nego plan koji realizira i svake godine napreduje. No, ponavljanje devedestih, smatra Komšić, nije moguće jer više ne postoji vojna sila koja može oružano i logistički da taj projekt provede.

„Milorad Dodik nema kapacitet za sukob. On to zna. Mi nemamo kapacitet za sukob i mi valjda to znamo. Dodik, po meni, igra vrlo lukavu igru, i dobro mu ide, gdje nas gura u poziciju da mi odustanemo od Bosne i Hercegovine. On je vrlo svjestan da jedini trenutak kada Bosna i Hercegovina dolazi u pitanje, kada može nestati, jeste onaj trenutak kada mi odustajemo od Bosne i Hercegovine“.

Komšić, između ostalog, odgovara i na aktuelnu politiku SAD-a prema BiH. Poručuje da SAD jeste prijateljska država, ali da pogrešno postupa. Trenutno, njihova politika se zasniva na strateškim interesima Hrvatske u BiH.

„Mi nismo u situaciji da rizikujemo gubitak prijateljstva SAD-a, ali isto tako moramo imati dovoljno hrabrosti da kažemo kada mislimo da se nešto pogrešno radi. Toliko preferiranje pozicije Zagreba od strane SAD-a u BiH je neprihvatljiva stvar“.

Bosna i Hercegovina na evropskom putu do otvaranja pregovora za članstvo mora ispuniti još nekoliko uslova da bi u martu dobila zeleno svjetlo. No, Komšić poručuje da BiH ne može očekivati ništa u dogledno vrijeme jer dok je Evropa posvećena unutrašnjim problemima, Zapadni Balkan je na čekanju.

(TIP/Izvor: federalna.ba/Foto: Fena)