Dodikov advokat: Odbrana zatražila odgađanje današnjeg ročišta, Lukić u bolnici

Branilac predsjednika Republike Srpske Milorada Dodika, Goran Bubić rekao je da je odbrana vršioca dužnosti direktora Službenog glasnika Miloša Lukića zatražila odgađanje današnjeg ročiša pred Sudom Bosne i Hercegovine, s obzirom da je Lukić u bolnici.

Bubić je za RTRS izjavio da ne postoje uslovi da danas počne glavni pretres i da ne vidi svrhu ročišta, ali da su spremni da idu u Sud ako to bude potrebno.

On je istakao da se ne može očekivati pošteno suđenje Dodiku i Lukiću, jer su zahtjevi odbrane odbačeni, a da o njima nije meritorno odlučivano.

Bubić je podsjetio da odbrana tvrdi da ne postoji krivično djelo za koje se Dodik i Lukić terete jer Christian Schmidt nije visoki predstavnik s obzirom da njegovo imenovanje nije potvrđeno u Vijeću sigurnosti Ujedinjenih nacija (UN), prenose Nezavisne novine.

U Sudu Bosne i Hercegovine za danas je zakazano ročište u predmetu protiv predsjednika RS Milorada Dodika i v.d. direktora Službenog glasnika Miloša Lukića zbog neprovođenja odluka visokog predstavnika u BiH.

Glavni tužilac Tužilaštva BiH Milanko Kajganić odbacio je zahtjev odbrane Dodika za izuzeće četiri tužioca u procesu protiv predsjednika.

Bubić je na ročištu 20. decembra zatražio izuzeće tužilaca, jer ne postoji nepristrasan pristup predmetu.

U Sudu Bosne i Hercegovine danas je ponovo odgođen početak suđenja Miloradu Dodiku i Milošu Lukiću, jer je odbrana Dodika zatražila izuzeće sve četvero državnih tužilaca.

Zatraženo je izuzeće državnih tužioca Nedima Ćosića, Gordane Bosiljčić, Nives Kanevčev i Biljane Golijanin, jer Dodikova odbrana sumnja u njihovo nepristrasan pristup.

(TIP/Izvor: Fena/Foto: Arhiva)