Recept za kremastu supu od sira i mljevenog mesa

Idealna za hladne i tmurne dane, ugrijaće vas i zasititi kao rijetko šta.

I najbolje od svega, ima samo devet grama ugljenih hidrata po porciji, piše Novi list.

Sastojci (za 4 porcije):

  • 800 ml temeljca od povrća
  • 500 g mljevenog mesa
  • 225 g krem sira
  • 200 g Crème fraîchež
  • ½ glavice luka
  • 1 praziluk
  • 1 prstohvat muškatnog oraščića
  • So i biber
  • Malo maslaca ili ulja za dinstanje

Priprema:

Luk ogulite i sitno nasjeckajte. Praziluk narežite na tanke trakice i oboje ostavite sa strane. U većem loncu na malo maslaca ili ulja dinstajte mljeveno meso 6-8 minuta dok više ne bude ružičasto.

U mljeveno meso dodajte luk i praziluk te sve dinstajte još 5 minuta. U lonac dodajte temeljac i pustite da se sve krčka oko 10 minuta.

Umiješajte sir, crème fraîche i začine. Zatim juhu još jednom kratko prokuhajte i poslužite toplu.

Odvojite dovoljno vremena da izdinstate mljeveno meso dok ne postane mrvičasto. Tek tada može stvarno razviti svoj ukus i kasnije ga prenijeti na juhu.

Što je veći lonac ili tava, to će mljeveno meso biti hrskavije. Juhu od mljevenog mesa od sira i praziluka možete jednostavno i zamrznuti, prenosi N1.

(TIP/Foto: Shutterstock)