Kako smršati bez odlaska u teretanu? Osobni treneri otkrivaju 10 korisnih savjeta

Mršavljenje može biti teško i zahtijeva ozbiljnu disciplinu. Ipak, u kombinaciji sa zdravom, uravnoteženom prehranom i redovitom tjelovježbom, mnoštvo iznenađujućih radnji može vam pomoći da pomaknete iglu na vagi.

Brojni osobni treneri za New York Post podijelili su deset manje poznatih i jednostavnih savjeta pomoću kojih možete sagorjeti više kalorija tijekom dana.

1. Smijte se više

“Studije su pokazale da smijeh od samo 10 do 15 minuta dnevno može sagorjeti do 40 kalorija. Kada se smijete, mišići vašeg tijela kontrahiraju se i šire, što povećava broj otkucaja srca i potrošnju kisika,” objašnjava trener iz Kanade, Micheal Harmlin, i dodaje da smijeh smanjuje stres, zbog kojeg se povećava razina kortizola u krvi. Razna su istraživanja pokazala da je povišena razina kortizola povezana s prekomjernom težinom.

2. Parkirajte malo dalje od mjesta na koje idete

Vrlo jednostavan trik za povećanje broja koraka u danu, a time i potrošnje kalorija, jest da parkiramo svoj auto malo dalje od mjesta na koje idemo i barem 20 minuta prošetamo.

3. Hodajte nakon obroka

“Kada hodate nakon obroka, izravno šaljete energiju iz hrane u svoje stanice, snižavate skok šećera u krvi nakon obroka i odmah koristite energiju”, kaže osobna trenerica i vlasnica teretane u Teksasu, Anne Murray.

4. Obavite što više dnevnih zadataka i kućanskih poslova

Zadaci poput usisavanja, peglanja, košnje travnjaka ili šetanja psa definitivno će povećati vašu ukupnu dnevnu kalorijsku potrošnju i pokrenuti vas.

5. Što više pješačite

Ako radite od kuće, obavezno prošećite barem po stanu ili dogovorite ručak u gradu, do kojeg ćete otići pješke. Jako je važno da se krećete tijekom dana kako bi vaši mišići ostali gipki.

6. Vježbajte duboko disanje

Četiri do pet polaganih, dubokih udisaja prije jela, tvrdi nutricionistica iz Toronta Bria Gadd, mogu imati značajan utjecaj na sposobnost tijela da sagorijeva kalorije umjesto da ih skladišti.

“Svjesno disanje pomoći će smiriti naš središnji živčani sustav, opuštajući naše tijelo i braneći ga od gomilanja kalorija kao odgovor na trenutnu stresnu situaciju”, rekla je. Dodala je da preporučuje konzumaciju hrane i pića na mirnim mjestima.

7. Tuširajte se hladnom vodom

Proces hladnog tuširanja poznat je kao termogeneza, kaže Hamlin, i može pomoći povećanju broja kalorija koje vaše tijelo sagorijeva tijekom dana.

8. Radite jednostavne vježbe dok kuhate

Ako taj dan nemate vremena za odraditi trening, možete napraviti nekoliko jednostavnih vježbi dok čekate da se vaš obrok skuha.

9. Pobrinite se da dovoljno spavate

Bolji san znači i bolju funkciju hormona, što znači da ćete vjerojatno imati manju želju za prejedanjem.

10. Odredite dnevni cilj pređenih koraka

Svaki dan zadajte si cilj koliko koraka morate napraviti i pobrinite se da ga ispunite, piše Index.hr.

(TIP/Foto: Pexels)