Evo šta se događa s našim metabolizmom ako jedemo previše voća

Važno je jesti voće jer je prepuno vlakana, esencijalnih vitamina i drugih korisnih nutrijenata. Ipak, treba pripaziti da ne pretjerate jer se ispostavilo da prevelika konzumacija voća može negativno utjecati na vaš metabolizam.

Primjerice, dokazano je da prehrana bazirana na voću značajno usporava metabolizam. Naime, kada ne unosite dovoljno drugih hranjivih tvari, poput proteina, zdravih masti, kalcija i vitamina B, vaše tijelo može prijeći u stanje gladovanja. Ono će tada pokušati sačuvati energiju, što na kraju dovodi do sporijeg sagorijevanja kalorija. Usporavanje metabolizma posebno je problematično ako vam je cilj izgubiti kilograme.

Još jedan problem prehrane koja se bazira na voću jest nedovoljan unos proteina. Iako postoji neko voće koje sadrži pristojnu količinu proteina (poput guave, avokada i kivija), voće samo po sebi ne može se smatrati dobrim izvorom proteina. Kada ne unosite dovoljno proteina, patit će vaši mišići. To isto može dovesti do usporavanja metabolizma, kaže liječnica iz Bostona Caroline Apovian: “Vaša potrošnja energije u mirovanju smanjit će se jer je izravno povezana s količinom mišićne mase koju imate.”

Koliko voća treba konzumirati?

Ravnoteža je ključ svega, čak i kada je voće u pitanju. Ključno je osigurati da dobivate sve hranjive tvari koje vaše tijelo treba te uključiti voće svaki dan kao dio hranjive i uravnotežene prehrane. Ono može činiti između 25 i 30% vaše prehrane. Neophodno je jer iz njega dobivamo vlakna, folnu kiselinu, vitamin C i kalij.

Također, postoji voće koje zapravo može pomoći vašem metabolizmu kada se integrira u cjelokupnu zdravu prehranu, poput voća s visokim udjelom vitamina C. Jagode, borovnice, avokado, marelice, agrumi poput naranči i jabuke ubrajaju se u voće koje je dobro za poticanje metabolizma.

Zašto je važno imati zdrav metabolizam?

Kemijski procesi koji pretvaraju hranu u energiju i održavaju tjelesne funkcije (npr. disanje, cirkulacija krvi, probava, regulacija hormona i tjelesne temperature te popravak stanica) čine ono što se zove metabolizam. Stoga se podrazumijeva da je zdrav metabolizam kamen temeljac mnogih stvari – dobre probave, održavanja zdrave težine, obrane od bolesti.

Zdrav ili ubrzan metabolizam znači da brže sagorijevate kalorije kako biste podmirili potrebe svoga tijela. Sporiji metabolizam znači suprotno.

(TIP/Izvor: Index.hr/Foto: Pexels)