Uvođenje novog zanimanja u Elektrotehničkoj školi u Tuzli: Monter foto-naponskih sistema

Povodom stvaranja uslova za uvođenje novog zanimanja monter foto-naponskih sistema i edukacije za profesore elektro i građevinske struke koja će se održavati naredna tri dana, u ponedjeljak je ministar obrazovanja i nauke Tuzlanskog kantona Ahmed Omerović posjetio Elektrotehničku školu u Tuzli. Edukaciju za unaprjeđenje vještinja i znanja za planiranje, montiranje i održavanje foto-naponskih sistema organizuje Centar za ekologiju i energiju Tuzla kao partner Ministarstva obrazovanja TK i Caritasa Švicarske.

  Najvažniji korak prvi kako bi se uvelo ovo zanimanje prema riječima ministra Omerovića, je saradnja sa Pedagoškim zavodom i donošenje novog nastavnog plana i programa za zanimanje monter foto-naponskih sistema.

„Trenutno su u toku formalno pravne procedure za uvođenje ovog zanimanja u Elektrotehničkoj školi u Tuzli ali važan segment u svemu ovom jeste i obuka kadra – naših profesora koji će predavati ovu oblast. Koji će pripremati sve one učenike koji upišu ovo zanimanje i koji će ih pripremati da steknu određena znanja, vještine i kompetencije kako bi mogli na tržištu rada da daju sve ono što je potrebno. Jedan od razloga iz kojih je ovo zanimanje veoma važno jeste energetska tranzicija koju BiH mora uraditi“, kazao je ministar Omerović.

Saradnju sa resornim ministarstvom i Pedagoškim zavodom direktorica Centra za energiju i ekologiju Tuzla Džemila Agić apostrofira kao izuzetan primjer. 

„Postoji sinergija između Kantonalnog ministarstva, Pedagoškog zavoda, menadžmenta dvije škole i naših međunarodnih partnera koji samo imaju dobru volju i želju da pomognu Bosni i Hercegovini da uskladimo naše obrazovni sistem i nastavni program u skladu sa evropskim i svjetskim trendovima.“

Centar za ekologiju i energiju Tuzla ovaj projekat provodi u saradnji sa  švicarskim partnerima Fordervein (Švicarsko udruženje za podršku) i  Polybau škola/Centar za obuku Uzwil koji i finansiraju ove projekte. Stručna teorijska i praktična obuka organizovana je sa profesorima iz Švicarske.

Direktor Mješovite srednje elektrotehničke škole Tuzla Mirnes Avdić naglašava da je urađeno istraživanje koje je pokazalo da ni jedna škola u BiH ne obrazuje ovo zanimanje.

Jedan od partnera u ovom projektu je Mješovita srednja građevinsko geodetska škola čiji direktor Kadrija Ibišević napominje da su oni zaduženi za obrazovanje odraslih.

„Nakon ovih radionica na sljedećem okupljanju mi ćemo organizovati  obuku za odrasle, odnosno nezaposlene osobe koje se vode na evidencijama ustanova za zapošljavanje a ujedno i osobe koje su već u radnom odnosu a žele da se prekvalifikuju i da se osposobe za montiranje i pripajanje foto-naponskih panela u mrežu.

Ovom je prilikom istaknuto da će mladi ljudi koji budu zainteresovani za ovo zanimanje imati dobru prespektivu.

(TIP)

2 komentara

 • metlife says:

  I just wanted to say how wonderful your post is. It’s so apparent that I could tell you are an expert on this topic. If it’s all with you, I’d want to subscribe to your feed so I can be updated when you write more. Thank you so much, and keep up the wonderful work.

 • JB007 says:

  Ovo u fazonu vidjela zaba da se konji kuju. Pa valja jedan svrseni elekto instalater ili mehanicar vec ima dovoljno iskustva ali bas zanimanje novo samo za usku djelatnost je malo “problematicno.
  Ali samo moje misljenje a evo i zasto:
  Npr jedan instalater da bi zaradio platu treba da postavi oko 10m2 dnevno a to je 2600 m2 godisnje odnosno 104000 m2 za radni vijek a dvadeset iz razreda trebali bi da postave 2.080.000,00 m2??
  Gdje to postaviti? I jel realno.
  Nemojte da obrazujemo usko djecu da kasnije moraju po privatnim skolama kupovati druga zanimanje.
  U sklopu ptedmeta da se dobronizuci i ta djelatnost je ok ali usko zvanje samo za to je malo previse.
  Al ko zna?

Komentari su zatvoreni.