Emotivan oproštaj slovenskih policajaca od četveronožnog kolege: Spašavao je ljudske živote, štitio policajce i obožavao djecu

Policajci Novemesta iz Slovenije opraštaju se od svog četveronožnog kolege – psa Narasa. On je bio u policijskoj službi aktivno osam godina. Učestvovao je u brojnim akcijama, pomagao u otkrivanju počinilaca, ali i spašavao živote. Njegov lik završio i na poštanskoj marki u ilustrovanom obliku.

“S tugom objavljujemo da smo se prije nekoliko dana oprostili od našeg vjernog psećeg pomagača, skoro 14 godina starog Narasa. Osam godina je bio u našoj liniji, on i vodič Stanko Fakin su bili veliki tandem i uvijek smo bili sretni kad smo se sreli na terenu. Naras je odradio svoj posljednji posao 1. maja 2020, i od tada je uživao u penzionerskim danima sa porodicom svog vodiča. Tamo je preuzeo nove odgovornosti, one koje rade kućni ljubimci. Najveća radost mu je bila igra sa malim Anžetom, zimi se pretvarao u psa tegljača, komandovao je konjima i ovcama sa policijskom autoritetom, a ubrzo su postali veliki prijatelji sa njegovim Pačekom. Stanko je bio uz njega i kada je bilo najgore, kada je bolest nažalost bila gora. I Naras je posljednji put udahnuo tamo gdje je najviše volio biti – kod kuće i u naručju svog vodiča. Rastanak je bio težak”, naveli su u prvom dijelu oproštajnog pisma.

Isitču kako je Naras bio obučen za opće policijske dužnosti, poznat po najpoželjnijim karakteristikama službenog psa – izuzetnoj sposobnosti praćenja i istrajnosti. Kao štene je uvijek davao sve od sebe.

“U svojoj karijeri Stanko i on su imali mnogo referenci – traganje za nestalim osobama, pronalaženje ukradenih predmeta, akcije zaštite državne granice i mnogo toga. Voljeli su i da prisustvuju prezentacijama u vrtićima i školama, gdje je Naras oduševljavao djecu i rado dopuštao da ga maze. Upisali su i ono što im je najvažnije u karijeri – spasili su ljudski život. Policija je 2018. godine u hladnoj noći tragala za dementnim građaninom, koji je odlutao od kuće. Pretražili su šire područje gdje bi mogao biti, ali bezuspješno. Naras je insistirao i insistirao, dao je sve od sebe i na teškom i surovom terenu on i Stanko su pronašli hladnog građanina i spasili mu život. I dalje smo mu izuzetno zahvalni na strpljenju ispred foto objektiva. Ukrasio je naše novogodišnje čestitke i druge postove, a jedna od fotografija sa njegovim Stankom bila je čak i inspiracija za ilustraciju na poštanskoj marki. Naras, zahvaljujemo ti na posvećenosti i ustrajnosti. Bio si nevjerovatno štene i sigurni smo da ćeš pronaći sreću i mir bez bola kao najbolji trailor iza duge takođe”, poručile su njegove kolege policajci.

(TIP/Izvor: N1/Foto: PU Novo Mesto)

Komentar

  • What i do not realize is in fact how you are no longer actually much more wellfavored than you might be right now Youre very intelligent You recognize thus considerably in relation to this topic made me in my view believe it from numerous numerous angles Its like men and women are not fascinated until it is one thing to do with Lady gaga Your own stuffs excellent All the time handle it up

Komentari su zatvoreni.