Milanović: To što govori Dodik – misli svaki Srbin u RS, oni to žele kao što su Hrvati to željeli 1991. godine

Zoran Milanović, predsjednik Hrvatske u petak  je u Splitu. Tamo je sudjelovao na svečanoj primopredaji dužnosti zapovjednika Hrvatske ratne mornarice (HRM).

Upitan je da prokomentariše situaciju u našoj zemlji.

“To u BiH na jedan način za nas ne znači ništa. Na drugi način sve što se tiče statusa Hrvata u BiH jako se tiče i nas”, rekao je Milanović. “Amerikanci lete preko Hrvatske, koridor im je otvoren. Iz Aviana prolaze prema BiH. U međuvremenu je NATO napustio BiH. To je sad nekakva misija EU. I što se dogodilo? Par aviona, pretpostavljam američkih, letjeli su preko Hrvatske, rutinski, jer su to dogovorili s nekim u Sarajevu, nas ne moraju ništa pitati, preletjeli su.

To se nije dogodilo jednom, stalno se to događa. Bila je nekakva vježba u BiH, a tamo je sve komplicirano. Ministar Bošnjak je sve sam dogovorio s NATO-om, ovi su doletjeli na vježbu koja je morala biti dva tjedna kasnije. Ali je održana na taj nesretni dan RS da bi se pokazalo Srbima. Bez obzira na Dodika koji svašta priča, ovi avioni lete preko Hrvatske jer im je to komodno. Mogu i preko Crne Gore ući u BiH. Mi smo tražili da se uključimo u tu Altea misiju jer smo članica NATO-a. Kad je ta misija počinjala, nismo bili i NATO i EU. Ali i danas nas ne puštaju u misiju u BiH. Možemo davat svoje ljude u Afganistan…”, rekao je Milanović.

“Mi smo tu da se preko nas leti, ali kad Hrvatska kao članica NATO-a traži da sudjelujemo, otpilili su nas kao zadnjeg balvca. Ovog trenutnog ministra vanjskih poslova”, rekao je Milanović.

“Mi smo zemlja, imamo svoj ponos i interese”, dodao je. “Kako mogu letjeti preko Hrvatske? Pa mogu što hoće. A što Hrvatska traži? Ništa. Mi bismo tamo imali dva čovjeka, možda nikoga. Pa ne bi mi išli tamo tenkovima. To je pitanje statusa, digniteta. Mi smo sumnjivi, a Nizozemska koja je tamo bila u Srebrenici je u redu”, rekao je Milanović.

“Ovo što Dodik priča, s njim se ne slažem, rekao sam mu da se smiri. Ali to misle svi Srbi”, rekao je Milanović govoreći o Dodikovim prijetnjama. “To što Dodik govori treba svakoga zabrinjavati, tako misli skoro svaki Srbin u RS. To je stvarnost. Oni to žele kao što su Hrvati to željeli 1991. godine. Nama to ne odgovara. Ali to je stvarnost. To je realan život”, rekao je Milanović.

(TIP/Izvor: N1/Foto: Anadolija)