Biračko tijelo je sve zahtjevnije

Iako su pred nama lokalni izbori, a do početka zvanične kampanje je ostalo nekoliko mjeseci, očekivano je da političke stranke već sada uveliko razmišljaju o budućim aktivnostima.

– Sigurno je da će biti nekih slučajeva koji će se ticati i visoke politike u određenim zajednicama, ali ono što su pokazali i naši rezultati i istraživanja jeste da na lokalnom nivou zaista to uglavnom ne bude toliko slučaj, jer teško je voditi kampanju koja se odnosi na visoku politiku u lokalnim zajednicama gdje građani zaista poznaju konkretne probleme i gdje apsolutno imaju neku predstavu o tome za koga glasaju i zašto glasaju, ističe Hasan Kamenjaković iz Koalicije „Pod lupom“.

Obzirom da se izbori kod nas održavaju svake dvije godine, može se reći da smo pod konstantnim utjecajem neke vrste izborne kampanje.

– Postoji ta jedna vrsta, naravno, koja se dešava u onom vremenskom periodu kada je ona i propisana izbornim zakonom, ali vrlo često ova druga vrsta kampanje koju politički subjekti sprovode, počinje mjesecima prije samih izbora i prije same izborne kampanje koja je zakonom propisana, kaže Kamenjaković

Iz SDP-a poruke da smo ušli u godinu u kojoj nas čekaju lokalni izbori, ali i u godinu koja nosi veću neizvjesnost od svih dosadašnjih.  Za očekivati je da će problemi kojima se bavi visoka politika biti prisutni i u kampanjama, pogotovo što su vrlo “zgodna“ za jačanje mišića „nacionalnih“ interesa.

– Mi u SDP-u još nismo počeli sa pripremama za lokalne izbore, počinjemo u ovom mjesecu. Svjesni smo, u skladu sa dosadašnjim iskustvom, da je na nama velika odgovornost obzirom da smo dio vlasti na svim nivoima i da će se uspjesi ili neuspjesi ostvarenja vlasti najviše „knjižiti“ baš SDP-u. Sigurno je da ćemo morati pripremiti dobru strategiju odbrane dobrih poteza i posebno kvalitetnu prezentaciju dostignuća naših načelnika, iako su napadi opozicije neumoljivi, često vrlo lažni i,čini se, sve gori i gori. Baza za naš program za lokalne izbore jeste i dalje naš Plan 10 koji će biti inoviran i obogaćen problemima koje naznače naše lokalne organizacije”, ističe Besima Borić, članica Predsjedništva SDP-a.

Mišljenja je da biračko tijelo postaje sve zahtjevnije, te da o tome stranke moraju itekako voditi računa. Birači žele tačno čuti šta je urađeno i kako će se konkretno rješavati određeni problemi. Iz Naše stranke poručuju da će izbornu kampanju zasnivati na svojim poznatim politikama. Fokus će biti lokalne teme, koje su, kako kažu, u konačnici i najbitnije građanima i građankama. A u HDZ-u čekaju formiranje izbornog štaba i strategije.

Prilog Matee Jerković.

(TIP/Izvor: okanal.oslobodjenje.ba/Foto: Ilustracija/N1)