Google ponovo najavio otpuštanje više stotina radnika

Google je u srijedu saopćio da otpušta stotine zaposlenih u više razvojnih jedinica, prenosi Reuters.

Tehnološki gigant je rekao da će otpustiti stotine radnika u jedinici za razvoj glasovnog asistenta, kao i nekoliko stotina radnih mjesta u hardverskom timu odgovornom za Pixel, Nest i Fitbit, a većina ljudi u timu proširene stvarnosti (AR) su već otpušteni. Na stotine radnih mjesta u centralnom inženjerskom timu takođe su pogođene, saopštila je kompanija.

“Tokom druge polovine 2023., brojni timovi su izvršili promjene kako bi postali efikasniji i radili bolje, te uskladili svoje resurse sa svojim najvećim prioritetima proizvoda. Neki timovi nastavljaju s ovim organizacijskim promjenama, koje uključuju neke uloge eliminacije na globalnom nivou,” rekao je portparol Gugla za Reuters.

Portparol nije precizirao broj uloga na koje će ove odluje uticati. Nije jasno koliko je uposlenika čini softverski odjel Google Assistenta i drugih timova.

Reorganizacija određenih timova dolazi u trenutku kada se kompanije poput Microsofta i Googlea fokusiraju na sve veće usvajanje tehnologije generativne umjetne inteligencije (AI) nakon uspjeha OpenAI ChatGPT-a.

Prošle godine, Google je najavio planove za dodavanje generativnih AI mogućnosti svom virtuelnom asistentu. AI bi omogućio asistentu da radi stvari poput pomaganja ljudima da isplaniraju putovanja ili nadopune email poruke, te postavljaju dodatna pitanja o temama koje istražuju.

(TIP/Izvor: N1/Foto: Pixabay)