EURO 2024 za rukometaše: BiH na otvaranju protiv branioca titule Švedske

Rukometna reprezentacija Bosne i Hercegovine večeras će u Manheimu početi svoj treći nastup na evropskim prvenstvima. Prvi rival bh. tima na EURO 2024, koji se održava u Njemačkoj, biće najjači mogući, aktuelni evropski šampion selekcija Švedske.

Izabranici Irfana Smajlagića iza sebe imaju jako loš pripremni turnir u Švajcarskoj, gdje su pretrpjeli tri teška poraza od domaćina te Argentine i Rumunije. No, nadaju se da će se na Evropskom prvenstvu predstaviti u mnogo boljem svjetlu.

“Očekivanja su da pružimo našu najbolju utakmicu, a koji će rezultat biti vidjećemo. Bitno je da damo sve od sebe, uđemo hladne glave. Znamo šta su ‘Švedi’ i da su jedni od favorita na ovom Evropskom prvenstvu. Naša najveća šansa je da im zaustavimo brzu polukontru i ako ih svedemo na što manje golova mislim da imamo šansu za bolji rezultat”, rekao je Senjamin Burić, iskusni pivot danskog Skjerna, dan uoči utakmice.

Osim susreta BiH – Švedska koji je na programu u 20.30, u prvom kolu grupe “E” danas će se u Manheimu u 18 sati sastati Holandija i Gruzija.

Osim duela u grupi “E” danas se igraju i sljedeće utakmice prvog kola: grupa “D”: Slovenija – Farska Ostrva, Norveška – Poljska; grupa “F”: Portugal – Grčka, Danska – Češka.

Sinoćnji susretima grupe “A” u Dizeldorfu pred više od 53.000 gledalaca na Merkur Spielareni počelo je Evropsko prvenstvo. Prvo je Francuska rezultatom 39:29 savladala Sjevernu Makedoniju, a potom Njemačka sa 27:14 Švajcarsku.

Evropska rukometna federacija objavila je da je utakmicama prisustvovalo 53.586 navijača što je novi svjetski rekord po broju gledalaca na rukometnim susretima. Prethodni je također zabilježen u Njemačkoj, kada je u septembru 2014. godine bundesligaškoj utakmici Rhein-Neckar Loewen – HSV Hamburg u Frankfurtu prisustvovalo 44.189 navijača.

(TIP/Izvor: AA/Foto: Ilustracija/reprezentacija.ba)