Historijski iskorak: Prva žena s Downovim sindromom u španskom parlamentu

Mar Galcerán je napravila historijski iskorak za osobe s Downovim sindromom postavši prva žena s tim genetskim poremećajem koja je ušla u španski parlament. Njezino izborno postignuće je bez presedana i pokazuje da društvo počinje uviđati potencijal i doprinos ljudi s Downovim sindromom, ali i da je pred njima još jako dug put.

Galcerán, 45-godišnja državna službenica iz Valencije, je od rane dobi pokazivala zanimanje za politiku. Kada je imala 18 godina, pridružila se konzervativnoj Narodnoj stranci (PP) nakon što ju je privukla njezina tradicionalna orijentacija. Ustrajno je radila na unapređenju svoje stranačke karijere i sudjelovala u brojnim inicijativama za inkluziju osoba s Downovim sindromom. Prošlog maja je nagrađena mjestom na listi kandidata za regionalne izbore u Valenciji.

Nakon što je PP osvojila većinu glasova, Galcerán je dobila priliku da zastupa svoju regiju u španskom parlamentu. Njezin dolazak je pozdravljen kao “sjajna vijest za politiku” i “prevladavanje prepreka” od strane njezinih stranačkih kolega. Ona je također dobila podršku i priznanje od udruge Down España, koja se bavi promicanjem prava i kvalitete života osoba s Downovim sindromom, prenosi Hina.

Galcerán je jedna od rijetkih osoba s Downovim sindromom koja je uspjela ući u svijet politike. U Francuskoj je 2020. godine Éléonore Laloux postala prva osoba s tim poremećajem koja je izabrana na javnu dužnost, dok je u Irskoj Fintan Bray postao prvi lokalni vijećnik s Downovim sindromom. U Španiji je 2013. godine Ángela Bachiller postala prva gradska vijećnica s Downovim sindromom. Međutim, Galcerán je vjerojatno prva osoba s Downovim sindromom u Evropi koja je ušla u regionalni ili nacionalni parlament.

Galcerán je izjavila da se nada da će njezin primjer inspirirati druge ljude s Downovim sindromom da se uključe u politiku i da će doprinijeti stvaranju pravednijeg i inkluzivnijeg društva. “To je i sjajna vijest i priznanje njezinu radu i brojnim inicijativama u koje je bila uključena”, rekao je Matía Amor iz udruge Down España. “To je dobar primjer onoga što je moguće.”

(TIP/Izvor: Hina/Foto: FB)