Gdje je danas Mimi, čudo od djeteta iz bivše Jugoslavije?

Mediji su ga prozvali novim Teslom, o čudu od djeteta pravljene su emisije, snimani dokumentarci, a onda je nestao.

Miodrag Mimi Mićić naučio je da čita sa dvije godine, a prije nego što je pošao u školu, pročitao je hemiju za osmi razred. Bio je dijete genije i od nižih razreda pokazivao nevjerovatan talenat za tehniku i prirodne nauke – toliki da mu je sa 14 godina bilo dozvoljeno da upiše fakultet.

U to vrijeme na dva kanala TV Beograd gostovala su dva vunderkinda: Mimi – mali genije za tehniku i nauku, i Stefan Milenković – čudo od djeteta i mali maestro na violini. Bili su ponos SFRJ.

Privatna arhiva

Mimi je tada na televiziji objašnjavao ono što je teško objasniti i odraslim ljudima – bio je najbolji u svemu, razrede preskakao i sve završavao prije vremena.

O njemu su pisale sve novine, snimale se specijalne emisije i dokumentarni filmovi… I sve tako do fakulteta. Ali za Miodraga, čudo od djeteta, malog Teslu i Leonarda, nije bilo mjesta na Beogradskom univerzitetu.

Taj mali Mimi danas živi u Kaliforniji, SAD, radi kao redovni profesor na Cerritos Collegeu u Norvoku i konsultant u više kompanija. Studenti ga od milja zovu profesor Miki, a on kaže da je ostvario skoro sve dječačke snove.

Privatna arhiva

U SAD stigao sa dva kofera i malo para

U Ameriku je 1998. stigao bez ičega, sa dva kofera i manje od 1.000 dolara u džepu, a za 25 godina postao doktor nauka, redovni profesor i šef katedre na državnom koledžu, potpredsjednik multinacionalne kompanije, komercijalni pilot i sertifikovani instruktor letenja.

Putuje, ima kuću, jahtu, avion, automobile… suprugu, a najviše je zauzet kao novi tata – u aprilu 2023. dobio je kćerkicu Allison Nadeždu, pa trenutno ne drži divlje mačke kao kućne ljubimce.

Iako mu novac, kaže, ne znači mnogo, zahvaljujući novcu ima sve što je želio kao čudo od djeteta u SFRJ. Budući da je stalno bio na televiziji, kako mu danas iz ove perspektive izgleda „mali beogradski genije“?

Privatna arhiva

„Taj dječak ima ista interesovanja kao i prije 40 godina, malo je porastao, ali sve drugo je isto. Njegove igračke su malo porasle. Ni tada, a ni sada sebe nisam smatrao i ne smatram genijem nego samo osobom sa širokim spektrom interesovanja – hemija, fizika i tehnika su mi profesija.“

Stvari o kojima je maštao kao dijete ostvarivao je jednu po jednu – postao je univerzitetski profesor, istraživač, pronalazač i pilot, kaže da je uvijek pretvarao nemoguće u moguće.

„Oduvijek sam bio jedno sretno stvorenje koje je bilo zadovoljno bez obzira na okolnosti, to sam i ostao”, priča Mimi za nova.rs.

Stariji ljudi sjećaju se kako je Mimi na televiziji objašnjavao stvari koje nisu razumjeli ni odrasli.

Sreo je mnogo divnih ljudi, posjećivao privredne kolektive i probao da plasira svoje inovacije tadašnjim industrijskim gigantima, a to su bile „Iskra“, „Rade Končar“, „Tomos“… Bio je stipendista CIP-a, Titovog fonda kao jedini osnovac. Učestvovao je u dva dokumentarca TV Beograd – „Mladi 1984“ i „Portret naučnika u mladosti“…

Opširnije na portalu Nova.rs.

(TIP)