Foto/Zlatni globus 2024.: “Oppenheimer” i “Succession” pomeli sve pred sobom

Film “Oppenheimer” je bio veliki pobjednik na dodjeli Zlatnih globusa, odnijevši kući pet nagrada uključujući i glavnu nagradu, piše za BBC Steven McIntosh.

Cillian Murphy i Robert Downey Jr. dobili su priznanje za svoje glumačke izvedbe, dok je Christopher Nolan osvojio nagradu za najboljeg redatelja.

Serija “Succession” je postigla najviše pobjeda u TV kategorijama nakon svoje hvaljene četvrte i posljednje sezone.

U međuvremenu, Barbie je osvojila prvu nagradu za filmsko ostvarenje, nakon što je zaradila 1,4 milijarde dolara (1,13 milijardi funti) diljem svijeta.

Po dvije su pobjede osvojili Anatomija pada, The Holdovers i Jadnici, a jedna za Killers of the Flower Moon Martina Scorsesea.

Zvijezda spomenutog filma Lily Gladstone proglašena je najboljom dramskom glumicom, čime je postala prva domorodačka osoba koja je osvojila tu nagradu, nešto što je opisala kao “povijesno”.

Oppenheimerova zvijezda Murphy odao je priznanje Nolanovoj “strogoći, fokusu i predanosti” u snimanju filma, koji je zaradio 954 milionana dolara (750 milionana funti) na blagajnama i osvojio nagradu za najbolju dramu na ceremoniji.

Biografski film također je osvojio nagrade za najbolju muziku i najboljeg sporednog glumca za Downeyja Jr., koji je glumio službenika američke vlade Lewisa Straussa.

Downey Jr priznao je nevjerojatan uspjeh filma na kino blagajnama u svom govoru o prihvaćanju, našalivši se: “Opširna priča o etičkoj dilemi nuklearnog oružja zaradila je milijardu dolara?”

Robert Downey Jr dobio je nagradu za najboljeg sporednog glumca za svoju ulogu u Oppenheimeru (izvor Getty Images)

Glumac je nastavio: “Deseci ljudi su mi se obratili od ljeta govoreći da sam bio neprepoznatljivo suptilan kao Lewis Strauss. Mojim kolegama nominiranima, nemojmo se pretvarati da je ovo kompliment.”

Osvrnuo se i na promjene u članstvu Zlatnih globusa nakon skandala oko korupcije i nedostatka raznolikosti. “Hvala što ste promijenili svoju igru”, rekao je glasačkom tijelu.

Murphy, koji je također glumio u Peaky Blinders, glumio je J Roberta Oppenheimera u filmu – teorijskog fizičara opisanog kao oca atomske bombe.

U svom  govoru zahvale, Murphy je rekao: “Znao sam da je drugačije kada sam prvi put ušao na set Christophera Nolana.

“Po razini strogosti, usredsređenosti, predanosti i potpunom nedostatku mogućnosti sjedenja za glumce mogao sam reći”, našalio se, “da sam u rukama redatelja vizionara.”

Murphy se također našalio na račun broja irskih nominacija u ovogodišnjoj sezoni nagrada – njegovi kolege nominirani u kategoriji bili su Barry Keoghan iz Saltburna i zvijezda Svih nas stranaca Andrew Scott.

“Svim mojim kolegama nominiranima, bili vi Irci ili ne, svi ste legende, pozdravljam vas”, rekao je Murphy.

Lily Gladstone govorila je jezik Blackfeet dok je primala svoju nagradu (izvor Getty Images)

Zvijezda serije Ubice cvijetnog mjeseca, Lily Gladstone, svoj je govor na dodjeli započela govoreći algonkijskim jezikom Blackfoot. Glumica dolazi iz indijanskog rezervata Blackfeet u sjevernoj Montani.

“Samo sam malo govorila jezik Blackfeeta, prekrasna nacija zajednice koja me odgojila, ohrabrila me da nastavim ovo raditi”, rekla je publici.

“Ovdje sam sa svojom mamom, koja je, iako nije Blackfeet, neumorno radila da Blackfeet uđe u našu učionicu.

“Ova nagrada je povijesna. Tako sam zahvalan što mogu govoriti čak i djelić svog jezika, jer u ovom poslu, domaći glumci su svoje replike govorili na engleskom, a onda bi ih njihovi mikseri zvuka pokretali unatrag kako bi postigli efekat maternjeg  jezika pred kamerom.”

U Killers of the Flower Moon, Gladstone glumi Mollie Burkhart, ženu iz Osagea čiji su članovi obitelji brutalno ubijeni u sklopu zavjere bijelih doseljenika da se presele na njihovu zemlju i uzmu njihovo bogatstvo, potaknuto pohlepom za naftom.

USPJEH ZA NASLJEDSTVO

Sarah Snook, koja je glumila Shiva Roya u Succession, proglašena je najboljom glavnom glumicom u TV drami (izvor Getty Images)

Kieran Culkin osvojio je nagradu za najboljeg glavnog TV glumca za svoju ulogu u Succession (izvor Getty Images)

Succession je bio veliki pobjednik u TV kategorijama – nakon četvrte i posljednje sezone drame o medijskom mogulu i njegovoj djeci koja se bore za kontrolu nad njegovom tvrtkom.

Kieran Culkin, koji je u seriji glumio Romana Roya, proglašen je najboljim glavnim TV glumcem – nagradu koju su prethodno osvojili njegovi kolege Brian Cox i Jeremy Strong.

“Bio sam nominiran za Zlatni globus kao prije 20 godina,” prisjetio se, “i kada je taj trenutak prošao, pomislio sam, ‘nikada više neću biti u ovoj sobi’.

“Prihvatio sam da nikada neću biti na ovoj pozornici. Ali zahvaljujući Succession… ovo je lijep trenutak.”

Njegova kolegica Sarah Snook proglašena je najboljom glavnom TV glumicom, a publici je rekla: “Ova serija mi je promijenila život.”

Britanska zvijezda Matthew Macfadyen također je proglašen najboljim sporednim glumcem za svoju ulogu u seriji. “Jednostavno sam obožavao svaku sekundu glumiti ljudsku masnu mrlju, a to je Tom Wambsgans”, našalio se.

Hvaljena od kritičara serija također je osvojila nagradu za najbolju dramsku seriju – što se smatra glavnom nagradom večeri u televizijskim kategorijama.

Barbie director Greta Gerwig and actress Margot Robbie accepted the box office achievement award (izvor: Gatty Images)

Barbie je osvojila nagradu za filmsko i kinematografsko postignuće – novododanu kategoriju ove godine čiji je cilj povećati prepoznatljivost komercijalno uspješnih filmova.

“Željeli bismo posvetiti svakoj osobi na planetu koja se obukla i otišla na najveće mjesto na svijetu – kino dvorane”, rekla je zvijezda filma Margot Robbie.

“I puno hvala Zlatnim globusima što su stvorili nagradu koja slavi obožavatelje filma. Ovo je film o Barbie, ali je i film o ljudima. Napravili smo ga za vas, i napravili smo ga s ljubavlju, i hvala vam na uzvraćam ljubav.”

Billie Eilish također je osvojila najbolju originalnu pjesmu za What Was I Made For? – jedna od tri nominirane pjesme sa soundtracka filma.

“Bilo je to prije točno godinu dana kada mi je prikazan film, i tada sam bila jako jadna i depresivna, a pisanje te pjesme me je pomalo spasilo”, rekla je Eilish.

Da’Vine Joy Randolph osvojila je nagradu za najbolju sporednu glumicu za svoj portret u filmu The Holdovers žene koja pati od ogromne boli nakon smrti svog sina.

“Mary, promijenila si moj život, učinila si da se osjećam viđenom na toliko načina”, rekla je, misleći na lik koji glumi. “I nadam se da sam vam svima pomogao da pronađete svoju unutrašnju Mariju, jer ima malo nje u svima nama.”

Obraćajući se redatelju filma Alexanderu Payneu, rekla je: “Hvala vam što ste mi dali priliku glumiti ovu lijepu ženu s nedostatkom.”

Zvijezde Holdoversa Da’Vine Joy Randolph i Paul Giamatti oboje su nagrađeni glumačkim nagradama (izvor Getty Images)

Njezin kolega Paul Giamatti proglašen je najboljim glavnim glumcem u drami. Glumi učitelja koji je prisiljen ostati u svom internatu tijekom Božića kako bi se brinuo o djeci koja se ne vraćaju kući za praznike.

Penjući se stepenicama do pozornice kako bi primio nagradu, našalio se da su mu “pukla koljena”, dodavši: “Ovim tempom nikad neću biti u Johnu Wicku 5.”

I on je odao počast Payneu, nazvavši ga “Aleksandrom Velikim, koji iz nekog tajanstvenog razloga i dalje ima ogromno povjerenje u mene, a ne znam zašto”.

Giamatti je zaključio: “[The Holdovers] je film o učitelju. Moja cijela obitelj su učitelji, svi idu generacijama unazad. Učitelji su dobri ljudi, morate ih poštovati, rade težak posao, pa je ovo i za učitelje.”

Sudska drama Anatomija pada osvojila je nagradu za najbolji film na stranom jeziku i najbolji scenarij. Njegova redateljica Justine Triet prisjetila se procesa pisanja filma sa svojim partnerom Arthurom Hararijem tijekom karantene.

“Bili smo u pandemiji”, prisjetila se, “i moj životni partner i ja, provodili smo dane pišući scenarij za Anatomiju pada, zaglavljeni u našem stanu – i začudo, nitko nije umro.”

Ostali pobjednici u TV kategorijama su Steven Yeun i Ali Wong – koji su obojica prepoznati po svojim nastupima u Beef – te Jeremy Allen White i Ayo Edebiri iz The Beara.

S druge strane, Elizabeth Debicki proglašena je najboljom sporednom glumicom u TV seriji za njen portret princeze Diane u The Crown. Zahvalila je producentima serije “što su mi povjerili ovu ulogu”.

Zahvalila je svojoj “tobožnjoj djeci” Edu McVeyu i Lutheru Fordu, koji u seriji glume princa Williama i princa Harryja.

Emma Stone osvojila je nagradu za najbolju glumicu u mjuziklu ili komediji za svoju ulogu u filmu Jadnici (izor Getty Images)

Emma Stone proglašena je najboljom glumicom u mjuziklu ili komediji za svoju izvedbu u filmu Jadnici, koji je također osvojio nagradu za najbolji mjuzikl ili komediju.

U Poor Things Stone glumi mladu ženu, Bellu Baxter, koja odlazi na put samospoznaje i seksualnog buđenja dok putuje svijetom.

“Bella se zaljubljuje u sam život, a ne u osobu, ona prihvaća dobro i loše u jednakoj mjeri”, rekla je Stone u svom govoru.

“I to me doista natjeralo da drugačije gledam na život i da se sve to računa. Ona je duboko ostala uz mene, tako da mi ovo znači puno na svijetu.”

Zahvalila je redatelju Yorgosu Lanthimosu, rekavši da će “zauvijek biti zahvalna što smo se upoznali”, i piscu Tonyju McNamari, kojem se našalila: “Volim što mogu izgovoriti ovaj dijalog i volim što vas mogu užasnuti svojim australskim naglaskom. ”

Zlatni globusi obilježavaju prvu veliku ceremoniju u sezoni dodjele filmskih nagrada, koja kulminira dodjelom Oscara 10. ožujka.

(TIP/Izvor: federalna.ba/BBC/Foto:  BBC/Golden Globes)