Video/Foto: Protesti u Sarajevu; ‘Dosta je više svakodnevnih poniženja BiH, otimanje bosanske zemlje nije prošlo ni 90-ih, neće ni danas’

U Sarajevu je u subotu upriličen protest građana pod sloganom “Svi za Bosnu, Bosna za sve!”, u organizaciji Foruma mladih Asocijacije nezavisnih intelektualaca Krug 99.

Skupu kod spomenika kralja Tvrtka I Kotromanića preko puta zgrade Predsjedništva BiH prethodila je šetnja učesnika protesta od Sebilja na Baščaršiji.

Okupljeni građani nose transparente na kojima, između ostalog, piše: “Zaklinjemo se na vjernost BiH”, “Neka naši prijatelji i neprijatelji računaju na nas”, “Da li ste sigurni kada Orbanova politika vodi Eufor?”, “Ako vam je stalo do Bosne i Hercegovine, pridružite nam se”, “Svi za Bosnu, Bosna za sve!”

Na proteste su se, između ostalih, odazvali i apelantica pred Evropskim sudom za ljudska prava u Strazburu Azra Zornić, američki profesor filozofije i studija holokausta i genocida David Pettigrew i predsjednik Kruga 99 Adil Kulenović.

Organizator skupa – Forum mladih Kruga 99 – je poručio da je cilj protesta iskazati protivljenje nastavku razaranja Bosne i Hercegovine kao države pred očima čitavog svijeta.

Foto: Patria

– Punom žestinom nastoje se ostvariti bivši ratni ciljevi iredentističkih snaga, svim raspoloživim sredstvima istih ratnih aktera, umjesto da se radi na otklanjanju političkih i moralnih posljedica udruženih zločinačkih poduhvata i genocida počinjenih od strane Srbije i Hrvatske.

Dosta je više svakodnevnih poniženja države, njenih institucija, čitavih naroda i ratnih žrtava.

Saopštavamo da će naša odlučnost za odbranu Bosne i Hercegovine rasti s još većim intenzitetom, proporcionalno formama, metodama i sredstvima napada na nju. U tome nas neće spriječiti, niti zbuniti podmukle snage hibridnog ratovanja protiv naše države.

Foto: Patria

Neće nas sputati ni puka verbalna obećanja nepouzdanih prijatelja, niti snaga neprijatelja. Jer, mi druge domovine osim Bosne i Hercegovine nemamo.

Naglašavamo da nismo za rat, već mir koji donosi slobodu i ravnopravnost svakom građaninu. Ali smo još odlučniji u borbi protiv daljeg razaranja i izdaje naše domovine, ma ko to činio i kakve saveznike imao.

Čak i onda kada komandant Eufora obećava providni i već viđeni scenario razdvajanja eventualno sukobljenih policijskih snaga, umjesto zaštite spoljnih granica naše suverene države.

Podsjećamo da nasilnike nikada nije zaustavila lijepa riječ, niti poziv na humanizam i bratstvo, koje uporno zagovaramo, već odlučna sila otpora i prijateljska savezništva pred izglednim zlom koje prijeti svima.

Foto: Patria

Neće feudalna politika Dodika i Čovića donijeti mir i prosperitet, već konflikte, razaranja i mržnju, čiju cijenu će plaćati svi poniženi, diskriminisani i obmanuti građani.

Pozivamo na akciju sve domaće i internacionalne aktere koji su se Dejtonskim sporazumom obavezali na pomoć u demokratskom razvoju Bosne i Hercegovine.

Foto: Patria

Podsjećamo da je 9. januar natopljen krvlju hiljada ubijenih i ranjenih, nebrojenih nevinih žrtava genocida i UZP-ova, o kojima su internacionalni sudovi dali konačnu riječ.

Otimanje bosanske zemlje nije prošlo ni tada, neće ni danas. Djelovao ili ne djelovao visoki predstavnik.

Tražimo da se na pokazanu militantnu predstavu 9. januara transparentno odgovori raspoloživim snagama odbrane države, i realpolitički sagleda spremnost za odbranu od mjesne zajednice do vrha države.

Foto: Patria

Zahtijevamo od institucija države transparentnu i odgovornu procjenu o pouzdanosti i validnosti garancija NATO saveznika i Eufora za mir i demokratsku budućnost Bosne i Hercegovine. Pozivamo na jedinstvo svih političkih snaga u odbrani države, ma kako se i u kojim institucijama naša odbrana manifestovala.

Upozoravamo sve građane Bosne i Hercegovine da smo više puta u prošlosti bili samo topovsko meso i žrtve velikodržavnih interesa i hegemonijskih aspiracija susjednih država.

Posljednji je čas da se okrenemo svojim zajedničkim, bosanskim interesima, komšijskoj solidarnosti i obnovi načina života u raznolikostima i međusobnom razumijevanju. Krv naših predaka teče u našim žilama”, poruka je sa protesta koju su pročitali organizatori.

(TIP/Izvor: Patria)