Povećan broj oboljelih od gripe i Covida u FBiH

U Federaciji Bosne i Hercegovine, prema podacima iz nadzora, očekivano bilježimo porast broja slučajeva akutnih respiratornih infekcija (ARI) i bolesti sličnoj gripi (ILI). Među testiranim uzorcima potvrđena je prisutnost sezonske gripe tip A(H3N2) i tip B, a potvrđuju se i slučajevi COVID-19 – navode za Fenu iz Zavoda za javno zdravstvo FBiH.

Kako ističu, s obzirom na zimsko vrijeme i češće okupljanje osoba u zatvorenim prostorima, stvaraju se uvjeti za širenje uzročnika respiratornih bolesti.

– Za sve osobe sa respiratornim simptomima važno je da se pridržavaju epidemioloških mjera u zatvorenim prostorima odnosno zaštite nos i usta prilikom kihanja i kašljanja, održavaju higijenu ruku, ostanu kući u slučaju simptoma i izbjegavaju gužve, testiraju se brzim kućnim testovima na SARS-CoV-2. Sve to da bi spriječili širenje respiratornih virusa – navodi se.

U slučaju težih simptoma potrebno je javiti se svome liječniku. Također za osobe starije od 65 godina, osobe koje imaju kronične bolesti i zdravstvene djelatnike preporučuje se cijepljenje protiv gripe i COVID-19.

Iz Zavoda za javno zdravstvo FBiH naglašavaju važnost preventivnih mjera i imunizacije protiv gripe i COVID-19, pogotovo kod prioritetnih skupina.

(TIP/Izvor: Fena)