Google nalozi meta novih hakerskih napada

Haker koji je otkrio ovu ranjivost izrazio je otvorenost za saradnju, što je olakšalo CloudSEK-u da razumije problem i sprovede tehničku analizu.

U oktobru ove godine otkrivena je kritična ranjivost koja omogućava generisanje trajnih Google kolačića manipulisanjem OAuth2 tokenima, što omogućava neprekidan pristup Google uslugama.

Prema navodima bezbjednosne kompanije CloudSEK, haker pod pseudonimom PRISMA se pohvalio moćnom zero-day eksploatacijom i razvijanjem sofisticiranog rješenja za generisanje upornih Google kolačića, prenosi Oslobođenje.

Ovo omogućava pristup Google nalogu čak i nakon resetovanja lozinke, što je direktna posledica manipulacije tokenom OAuth2 (Open Authorization 2.0).

Predstavljena tehnika pokazuje viši nivo sofisticiranosti i razumijevanja Google-ovih internih mehanizama autentifikacije, a „još alarmantnija je činjenica da ova eksploatacija ostaje efikasna čak i nakon što korisnici resetuju svoje lozinke. Ova istrajnost u pristupu omogućava dugoročnu i potencijalno neotkrivenu eksploataciju korisničkih naloga i podataka“, zaključio je CloudSEK tim.

Haker koji je otkrio ovu ranjivost izrazio je otvorenost za saradnju, što je olakšalo CloudSEK-u da razumije problem i sprovede tehničku analizu.

Reverznim inženjeringom izvršne datoteke za eksploataciju, koju je obezbijedio originalni autor, otkrivena je specifična krajnja tačka uključena u eksploataciju.

U saopštenju se navodi da je njihov tim za istraživanje prijetnji, koristeći HUMINT i tehničku analizu, identifikovao korijen ove prijetnje u nedokumentovanoj krajnjoj tački Google Oauth pod nazivom „MultiLogin“.

(TIP/Foto: EPA)