Protest ProGlasa u Beogradu: Rijeka ljudi na ulicama, skandira se „Vučiću lopove“

Protest inicijative “ProGlas” zbog prekrajanja izborne volje na decembarskim izborima ispred Terazijske česme u Beogradu. Pozvali su građanke i građane na miran protest pod sloganom “Ne pristajemo”. Prema planu, nakon govora kod Terazijske česme okupljeni će se uputiti ulicama Kralja Milana i Kneza Miloša do zgrade Ustavnog suda. Studenti i mladi aktivisti odblokirali su Ulicu kneza Miloša.

Inicijatori ProGlasa još ranije su pozvali sve „da složno, mirno i odlučno poruče da ne pristaju na prekrajanje izborne volje, da ne pristaju na obesmišljavanje demokratije i vladavine prava i da ne pristaju na rađanje ogoljene autokratije u Srbiji“.

Ta inicijativa u saopštenju je podsjetila da „zbog iznevjerene izborne volje građana“, zahtjeva da se novi parlamentarni i lokalni izbori u Srbiji održe u roku od šest mjeseci, nakon procesa temeljne promjene izbornih uslova.

N1

Okupljeni kod Terazijske česme skandiraju “Vučiću lopove”.

Ispred bine gdje će se govornici obratiti, već se nalaze političari Radomir Lazović, Borko Stefanović, Miroslav Aleksić, Aleksandar Jovanović Ćuta, javljaju srbijanski mediji.

Studenti kod RIK-a, okupljeni građani ih dočekali aplauzom

Studenti su trenutno kod zgrade skupštine u kojoj zasjeda RIK, javlja reporterka N1. Oni puštaju muziku sa razglasa, drže transparente i “lične karte” funkcionera sa aferama koje se vezuju za njih.

Studenti su dočekani velikim aplauzom od strane grupe građana koja se tu okupila, a poslije uputila ka Terazijama.

N1

Oni su noć proveli na ulici, građani su im donosili ćebad i hranu, a dogodio se jedan manji incident kada je nepoznati čovjek prišao studentima dok su stajali na raskrsnici sa Nemanjinom i razgovarali sa saobraćajnim policajcima oko regulacije saobraćaja.

„On je prišao i počeo da vrijeđa, psovao, pominjao Dragana Đilasa i slično, i potom izbio jednom od naših aktivista telefon iz ruke, ali policija je srećom reagovala pravovremeno“, rekao je Nikola Ristić, jedan od organizatora protesta.

(TIP/Izvor: N1)