‘UKC-u Tuzla vratiti status najuglednije zdravstvene institucije u BiH’

Predsjednik Kantonalnog odbora Naše stranke u TK Jasmin Kadić,  koji se kontinuirano zalaže za poboljšanje stanja na UKC Tuzla, sastao se s prof. dr. Zijahom Rifatbegovićom, hirurgom s UKC-a.

„Čast mi je bila od tako istaknutog liječnika dobiti komplimente i pohvale za moj politički aktivizam, kad je u pitanju UKC Tuzla. Doktor Rifatbegović također insistira na činjenici da su aktuelna Vlada TK i skupštinska većina donijele štetne i nezakonite odluke kojima je ugrožen rad najvažnije ustanove u Tuzlanskom kantonu, da su onemogućili finansijske transfere s federalnog nivoa vlasti i status Kliničkog centra sveli na nivo kantonalne bolnice s brojnim posljedicama i degradiranjem ove nekada najprestižnije zdravstvene ustanove u Bosni i Hercegovini˝, izjavio je Kadić.

Prema njegovim riječima, dogovorili su zajedničku saradnju i djelovanje prema svim relevantnim političkim subjektima i institucijama.

˝Ishodište rješavanja ovog pitanja ne smiju biti politički i partikularni interesi, nego isključivo interesi pacijenata koji trpe posljedice sve težeg stanja u ovoj ustanovi. Doktoru Rifatbegoviću sam dao obećanje kako ću od svojih političkih instanci, političkih partnera i federalnog nivoa vlasti tražiti veću i konkretniju angažiranost i pažnju, kakvu ovih dana ima KCUS, s ciljem postavljanja zakonite i kompetentne uprave. Klinički centri Sarajevo, Tuzla i Mostar zaslužuju i moraju biti tri ravnopravna i najvažnija stuba zdravstva u Federaciji˝, zaključio je Kadić.

(TIP)