Studenti blokirali središte Beograda

Srbijanski studenti započeli su u petak blokadu prometa u središtu Beograda gdje prosvjeduju zbog neregularnosti na parlamentarnim izborima te traže od nadležnog ministarstva da otvori biračke popise.

Okupljeni nose transparente s natpisima “Čitav plijen da skupe, neće nas moći kupiti”, “Puštaj studente”, “Uzeo nam je dostojanstvo” i povremeno uzvikuju “Lopovi”, “Ko je ukrao glasove”, a na raskrsnici Birčaninove i Ulice kneza Miloša postavili su šator.

Srbija se danima nakon izbora suočava s nezadovoljstvom dijela građana okupljenih oko oporbene koalicije “Srbija protiv nasilja” koja organizira prosvjede u Beogradu te zahtjeva ponavljanje izbora jer sumanja u njihovu regularnost.

Zahtjeve oporbe podupire i neformalna skupina Borba-Studenti protiv nasilja, koja je ovog tjedna u tri navrata blokirala Ministarstvo države uprave i lokane samouprave zahtijevajući uvid u birački popis zbog sumnje u tisuće upisanih takozvanih fantomskih birača.

Sudionici blokade najavili su da će propuštati vozila Hitne pomoći, a na skupu su prisutni i lideri Ekološkog ustanka i Demokratske stranke, Aleksandar Jovanović Ćuta i Zoran Lutovac, prenosi Beta.

Kako su ranije najavili, blokada će trajati 24 sata sve do 30. prosinca u podne, kada se planiraju pridružiti prosvjedu koji su najavili predstavnici “ProGlasa”, inicijative pokrenute uoči izbora, koju je potpisalo više od 190.000 građana.

Na brojne neregularnosti u izbornom procesu, osim oporbe, u ponedjeljak su ukazali i međunarodni promatrači, a tisuće ljudi okupljaju se u središtu Beograda u prosvjedu potpore oporbi da raščisti pitanje stvarnih rezultata izbora u srbijanskoj prijestolnici u čiju regularnost sumnja.

Također i Sjedinjene Američke Države pozivale su Srbiju da istraži navode međunarodnih promatrača o izbornim neregularnostima.

(TIP/Izvor: Fena)