Dodik kaže da bi se RS za par sedmica mogla odcijepiti od BiH. Blefira ili je na pomolu novi rat?

Čelnik bosanskih Srba Milorad Dodik izjavio je kako ima prijatelje u svijetu koji će spriječiti međunarodnu vojnu intervenciju u slučaju da Republika Srpska proglasi odcjepljenje od Bosne i Hercegovine.

U intervjuu za entitetsku Televiziju RS (RTRS) Dodik je zaprijetio kako će odcjepljenje odnosno proglašenje samostalnog RS-a uslijediti istog trenutka u kojemu bi visoki predstavnik za BiH Christian Schmidt eventualno nametnuo zakon kojim se rješava status i pravo raspolaganja državnom imovinom. Kaže kako ima informacije da bi takva odluka mogla uslijediti u januaru, a najavio je kako će se u tom slučaju odmah sastati parlament RS-a i proglasiti odcjepljenje.

Pojasnio je kako to znači “nezavisnost (od BiH) u svemu”, pri čemu RS neće sprječavati prolazak kroz svoj teritorij odnosno uspostaviti “tvrdu” granicu prema Federaciji BiH, ali će i to učiniti bude li nužno.

“Ne očekujemo da će se neko iz Federacije BiH ohrabriti da napadne RS. I u takvim okolnostima mi ćemo procijeniti na koji način ćemo djelovati. Od EUFOR-a očekujem da stane na međuentitetsku crtu i spriječe dodir”, kazao je.

“Amerikanci će biti bijesni”

Procijenio je kako će u takvom scenariju “Amerikanci biti bijesni i pokušati tražiti intervenciju”, no vjeruje kako prijatelji RS-a to neće dopustiti.

Na koje prijatelje tačno misli nije pojasnio, no poznato je kako Dodik trenutno osim u Beogradu prijatelje ima samo u Moskvi i Budimpešti jer gaji dobre odnose s ruskim predsjednikom Vladimirom Putinom i mađarskim premijerom Viktorom Orbanom.

Upravo Mađarska od januara naredne godine od Austrije preuzima zapovjedništvo nad vojnim snagama Europske unije u BiH (EUFOR) čija je zadaća spriječiti moguće oružane sukobe, ali i jamčiti slobodu kretanja kroz BiH jer je to obveza koja proistječe iz Daytonskog sporazuma.

Sam visoki predstavnik do sada nije spominjao mogućnost nametanja zakona o državnoj imovini, a opetovano je isticao kako je to obveza i odgovornost vlasti u BiH. Schmidt trenutačno planira samo nametanje tehničkih izmjena izbornog zakona BiH u slučaju da tijekom siječnja parlament BiH propusti donijeti odluke kojima bi se osigurao integritet izbornog procesa.

O’Brian: SAD neće dopustiti otcepljenje RS i tačka

SAD su čvrsto na stajalištu da neće dopustiti otcjepljenje Republike Srpske od Bosne i Hercegovine i na takav pokušaj kršenja Daytonskog sporazuma će reagirati, potvrdio je pomoćnik američkog državnog tajnika James O’Brien.

“U Daytonu smo o tome razgovarali i svi su tamo shvatili da nema prava na odcjepljenje. Tačka. SAD će djelovati ako bilo ko pokuša promijeniti ovaj osnovni element Daytona”, stoji u izjavi koju je O’Brien objavio na službenom profilu na društvenoj mreži X.

On je time potvrdio reakciju koja je još u četvrtak stigla iz Ambasade SAD u Sarajevu, u kojoj je također stajalo kako lider bosanskih Srba Milorad Dodik griješi ako misli da će SAD stajati po strani dok on gura BiH u nove sukobe.

“Republika Srpska je entitet u državi Bosni i Hercegovini. Ona je sastavni dio države, ali ni Republika Srpska ni Federacija BiH ne postoje izvan Bosne i Hercegovine. Ni za entitet ni za bilo koju drugu jedinicu ispod državnog nivoa, Ustav BiH ne predviđa pravo na secesiju. U više navrata Sjedinjene Američke Države jasno su stavile do znanja da će reagovati i suprotstaviti se antidejtonskom djelovanju, što secesija i jeste. Milorad Dodik griješi ako misli da će Sjedinjene Države stajati po strani dok on gura BiH u sukob”, naveli su iz Ambasade.

Podsjetimo, ukoliko Schmidt pokuša da nametne zakon o imovini, Republika Srpska će odmah proglasiti nezavisnost, izjavio je ranije Dodik.

(TIP/Izvor: Hina/N1/Foto:  EPA, Ilustracija: Shuterstock)

Komentar

  • Alienist says:

    Nije on “čelnik bosanskih Srba”, već Predsjednik Republike Srpske.

Komentari su zatvoreni.