Nermin Nikšić: ‘Neka se Dodik ne zanosi, krene li u otcjepljenje, najviše će izgubiti RS’

Uglavnom pokušavam da ne reagiram na svakodnevne prijetnje i ucjene kojim svjedočimo na našoj političkoj sceni. Siguran sam kako su takve izjave za jednokratnu upotrebu sračunate da izazovu reakciju jer samo tada dobijaju na važnosti i značaju.Međutim, sinoćnjim gostovanjem na entitetskom javnom servisu RTRS Milorad Dodik, predsjednik tog bh. entiteta i lider vladajućeg SNSD-a, prijeti momentalnim otcjepljenjem u slučaju da visoki predstavnik Christian Schmidt nametne Zakon o državnoj imovini, navodi  u svojoj objavi na Facebook-upremijer FBiH i predsjednik SDP-a BiH Nermin Nikšić.

˝Naravno da ne treba podcijeniti Dodikov kapacitet da napravi probleme državi BiH i svim njenim građanima i narodima. Nakon što je pred Sudom BiH pokrenut krivični postupak protiv njega, Dodik očito, kao rješenje svojih problema sa otvorenim kršenjem zakona vidi u daljnjoj eskalaciji odnosa. Ne volim koristiti teške riječi i prizivati nevolje, ali ovo jednostavno ne mogu prešutiti, jer želim upozoriti na pogubne posljedice koje takva odluka može proizvesti. Siguran sam kako je i on toga svjestan, kako bi takvi potezi izazvali nove sukobe i krvoproliće. Proizveo bi taj čin nesagledive posljedice, prije svega za entitet kojem se nalazi na čelu i narod koji kaže da predstavlja i o čijoj sudbini, navodno, brine˝, istakao je Nikšić.

Prema njegovim riječima, nema dileme – institucije države BiH, institucije Federacije BiH, međunarodni prijatelji BiH, prije svih SAD, imaju načina da bez ikakvog ustezanja reagiraju na prvi praktični secesionistički korak.

˝Teško će za takve poteze neustavnog odvajanja dijela suverene i međunarodno priznate države BiH naći saveznika bilo gdje u svijetu.Zato još jednom pozivam Dodika, a posebno one koji ga sokole i guraju u tom pravcu dajući mu lažnu nadu, da dobro razmisle o javno izgovorenim prijetnjama i najavi poduzimanja antidržavnih, antidejtonskih i potpuno neustavnih koraka. Svaka ovakva tenzija, svaka takva izjava, povećava redove naših građana koji odlaze iz Bosne i Hercegovine jer ne žele živjeti u zemlji u kojoj se umjesto borbe za bolji životni standard opet prizivaju sukobi.BiH mora dobiti Zakon o državnoj imovini na ovaj ili onaj način, u Parlamentu BiH ili zakonitom intervencijom visokog predstavnika. Umjesto ispraznog prepucavanja neuporedivo je bolje da nađemo rješenje i sami donesemo zakon u skladu sa evropskim demokratskim standardima i odlukama Ustavnog suda˝, zaključio je Nikšić.

(TIP)