U Tuzli formiran Zdravstveni savjet

U prostorijama Gradske uprave Tuzle, u četvrtak je održana konstituirajuća sjednica Zdravstvenog savjeta Grada Tuzle, na kojoj je gradonačelnik dr. sc. Zijad Lugavić svečano uručio rješenja o imenovanju šest članova koji će obnašati dužnost u ovom savjetodavnom tijelu tokom naredne četiri godine.

Gradonačelnik je istakao važnost konstituisanja ovog tijela sa ciljem da Grad Tuzla osigura provođenje zdravstvene zaštite na području grada u najboljem interesu građana Razgovarano je i o aktivnostima koje će se poduzeti u narednom periodu a tiču se edukovanja građana o pravima pacijenata, ali i upoznavanja rukovodstva i zdravstvenih radnika s konceptom prava pacijenata, legislativom i odgovarajućim nužnim promjenama u zdravstvenim ustanovama.

Cilj Zdravstvenog savjeta Grada Tuzle je ostvarivanje i unapređenje prava pacijenata, pružanje podrške društvenoj brizi za zdravlje građana Tuzle te poboljšanje dostupnosti i kvaliteta zdravstvene zaštite na lokalnom nivou. Ovo savjetodavno tijelo ima zadatak zaštite i unapređenja prava i interesa pacijenata, kao i obavljanja drugih poslova utvrđenih zakonskom regulativom.

Članovi Zdravstvenog savjeta birani su putem konkursne procedure, a predstavljaju različite kategorije organizacija, udruženja, ustanova i institucija. Među članovima su predstavnici organizacija pacijenata i udruženja za zaštitu prava pacijenata, mladih do 30 godina starosti, penzionera, komora i stručnih udruženja iz oblasti zdravstva, zdravstvenih ustanova, privatnih zdravstvenih praksi,  sindikata zdravstvenih radnika, te Organizacije Crvenog križa/Križa grada Tuzle.

(TIP)

Komentar

  • raton says:

    Super. Konstituisan je Zdravstveni savjet grada Tuzla.
    Upravo trebamo jednu takvu organizaciju, obzirom da građani Tuzle su često hendikepirani, zato što žive u Tuzli.
    Kako?
    Tako što sve specijalističke preglede koje ima dom zdravlja Tuzla, građani našeg grada ne mogu obavljati i na ukc Tuzla, jer ih se vraća da to urade u svom domu zdravlja, a onda kad dođete u dom zdravlja naiđete na čekanje na takve specijalističke preglede po nekoliko mjeseci. Dok građani kantona, direktno svoje preglede obave u tom trenutku u realnom vremenu, i odu kući naravno, ne znajući da onaj što je sjedio snjima u čekaonici a građanin je tuzle . nije imao takvu mogućnost. za njega borzba za preglede tek predstoji i svakako kad vidite da je to osuđeno na čekanje ponekad mjeecima, odustajete i dajete prilično velika sredstva da te preglede obavite u privatnoj praksi..
    Zato dobro došao zdravstveni savjete i savjetujte da i mi građani grada Tuzla, imamo isti tretman i obavljamo specijalističke preglede i na ukc kao svi ostali ljudi u kantonu. sretan rad.

Komentari su zatvoreni.