Video/Foto: Ojačan je čelikom za podmornice, a u opremi ima 32-inčni televizor i frižider

HUAWEI je službeno lansirao na tržište svoje pametno vozilo AITO M9 s nizom luksuznih funkcija i softverskim sustavom HarmonyOS 4.0. To je prvi automobil u industriji koji ima i golemi projekcijski zaslon za dinamično korisničko iskustvo.

AITO M9 dugačak je 5230, širok 1999 i visok 1800 mm, dok je međuosovinski razmak 3110 mm. Riječ je o automobilu sa šest sjedala koji pripada kategoriji velikih SUV vozila. Automobil koristi Huaweijev sustav pametnih prednjih svjetala koji je toliko napredan da se doslovno ne isplati objašnjavati sve njegove mogućnosti; predlažemo vam da pogledate filmić.

Šasija je automobila napravljena lijevanjem, iz jednog je dijela, a na 12 je različitih mjesta automobil ojačan čelikom otpornosti 2000 MP, kakav se inače koristi za izradu nuklearnih podmornica. Izvana je vozilo prekriveno panelima koji su napravljeni od aluminijske legure.

U interijeru je najveća je atrakcija 32-inčni veliki projekcijski ekran u drugom redu. Ovaj zaslon podržava 3K razlučivost, 100% P3 raspon boja i Huawei bežični daljinski upravljač. Korisnici će uživati ​​u nevjerojatnom iskustvu, obećavaju Kinezi.

Osim toga, automobil ima još tri integrirana zaslona: 12.3-inčni infotainment, 15.6-inčni kontrolni s 2K rezolucijom i 16-inčni zaslon razlučivosti 3K za putnike.

Govoreći o “pametnim” rješenjima, automobil koristi Huawei XHUD head-up zaslon s 2K rezolucijom i vršnim osvjetljenjem od 12 tisuća nita. Sustav ne samo da prikazuje bitne detalje ispred vozila već također podržava prikaz slike onoga što se događa iza vozila.

Automobil ima višenamjenski upravljač s novom ručicom mjenjača. Također, pametni kokpit je nadograđen na softverski sustav HarmonyOS 4.0. Što se tiče sjedala, drugi red ima dva fleksibilna sjedala s prolazom za olakšanje ulaska i izlaska iz trećeg reda.

Tu je i tzv. Huawei Touring inteligentna šasija koja standardno dolazi s devet zračnih jastuka i CDC amortizerima s promjenjivim stupnjem amortizacije. Nadalje, u vozilu radi sustav Huawei ADS 2.0 zajedno s najnovijom generacijom lidara, kamera visoke razlučivosti, radarom milimetarskih valova itd…

Neke druge značajke tehničkog paketa su Xiaoyi pametni asistent, ugrađeni Pangu sustav prognoze vremena, povezanost automobila i kuće, mali frižider i podešavanje sjedala do visine od 5 razina. Još jedan moćan alat je pametni sustav pregleda ceste za učinkovitu kontrolu stanja u prometu.

U smislu pogona dostupna su dva. Potpuno električna verzija ima dva motora – prednji i stražnji, s maksimalnom snagom od 160 kW odnosno 230 kW. Ukupna energetska učinkovitost je oko 390 kW, a automobil može ubrzati od 0 do 100 km/h za 4.3 sekunde. Koristi Huaweijevu visokonaponsku bateriju Whale 800 V s dosegom od 150 km nakon 5 minuta punjenja. Ukupan doseg pune baterije na testu bio je 630 km. Tu je i hibridna verzija s benzinskim turbo-motorom obujma 1.5 litara, gdje je ukupna snaga 365 kW, a sprint do 100 km/h traje 4.9 sekundi.

Najjeftiniji će primjerak u Kini koštati 60.000 eura, dok će najskuplja verzija koštati nešto više od 72.000 eura, piše Index.hr.

(TIP)