Ruski plivač Kolesnjikov ne želi da ide na Olimpijske igre u Parizu

Osvajač olimpijskih medalja ruski plivač Kliment Kolesnjikov rekao je da neće učestvovati na Olimpijskim igrama u Parizu narednog ljeta zbog, kako je ocijenio, neprihvatiljivih uslova koje je odredio Međunarodni olimpijski komitet (MOK).

“Ne, nisam tužan. Sada, pod ovakvim uslovima, za mene je neprihvatljivo da učestvujem na Igrama. San o olimpijskom zlatu i dalje postoji, ali nisam tužan jer ne mogu da idem”, rekao je Kolesnjikov, osvajač srebrne i bronzane medalje sa Igara u Tokiju za France-Presse.

MOK je početkom decembra odlučio da ruski i bjeloruski sportisti mogu da se takmiče na Olimpijskim igrama u Parizu kao neutralni, bez zastave, himne i ostalih državnih simbola. Oni će se takmičiti samo u pojedinačnoj konkurenciji i moraju da dokažu da nisu aktivno podržavali rat u Ukrajini.

Do sada se samo 11 ruskih i tri bjeloruska sportista plasiralo na Igre.

Rusija je takvu odluku MOK nazvala diskriminatornom i još nije odlučila da li će preporučiti svojim sportistima da učestvuju na takmičenju od 26. jula do 11. augusta u glavnom gradu Francuske. “Odlučio sam da za mene nije moguće da učestvujem na Olimpijskim igrama pod takvim uslovima”, rekao je 23-godišnji Kolesnjikov i dodao da ne želi da bude “crna ovca” među drugim sportistima koji bi se takmičili.

“Ostali učestvuju, takmiče se kao da se ništa nije dogodilo, a mi nećemo imati pravo na delegaciju, zastavu ili himnu. Oduvijek sam se pripremao za Olimpijske igre, koje su ‘najkul’ takmičenje za svakog sportistu. Naravno da bih volio da idem, volio bih da osvojim olimpijsko zlato, ali s obzirom na situaciju, rizikovao bih da se vratim u zemlju sa medaljom a onda da je povuku”, naveo je svjetski rekorder na 50 metara leđno.

On je dodao da će se koncentrisati na postizanje najboljih rezultata i svjetske rekorde i da ruski plivači, otkako je Rusija suspendovana poslije napada na Ukrajinu prošlog februara, u svojoj zemlji postižu sjajne rezultate.

“Sve vrijeme se takmičimo u svojoj zemlji, momci napreduju i obaraju rekorde… I ja sam uspio da oborim rekorde. Plivamo, ostajemo u takmičenju sa ostalim sporistima kroz naše rezultate. Ali ako se uslovi MOK promijene i ako ruske vlasti odluče da u ime otadžbine moramo da odemo i osvajamo medalje za našu zemlju u Parizu, naravno da ću otići”, rekao je Kolesnjikov.

Osvojio je brojne medalje na svjetskim i evropskim prvenstvima, na Igrama mladih u standarnim i u malim bazenima.

Svjetski rekord na 50 metara leđno postavio je ove godine u Kazanju od 23,55 sekundi.

(TIP/Izvor: Beta)