Poslanici i delegati PSBiH sa članovima CIK-a o izmjenama Izbornog zakona

Poslanici i delegati Parlamentarne skupštine Bosne i Hercegovine (PSBiH) održali su danas sastanak sa predsjednikom Centralne izborne komisije (CIK) BiH Suadom Arnautovićem i članovima CIK-a BiH Vladom Rogićem, Željkom Bakalarom i Jovanom Kalabom na kome su razmijenjene informacije, mišljenja i stavovi o Prijedlogu zakona o izmjenama i dopunama Izbornog zakona BiH.

Prijedlog bi trebalo da bude razmatran na 10. hitnoj sjednici Predstavničkog doma PSBiH.

Tokom sastanka članovi CIK-a BiH predstavili su dosadašnje aktivnosti u vezi s izmjenama izbornog zakonodavstva koje se odnose na unapređenje integriteta izbornog procesa i uvođenja novih tehnologija.

“Članovi CIK-a kazali su da su, nakon što PSBiH donese odluku o izmjenama Izbornog zakona BiH, spremni da intenziviraju aktivnosti na uvođenju novih tehnologija kako bi se obezbijedio sigurniji, efikasniji i vjerodostojniji izborni proces. Takođe su kazali da su, nakon usvajanja izmjena Izbornog zakona BiH, planirali da u ovoj godini provedu pilot projekat uvođenja novih tehnologija na 165 biračkih mjesta u 10 opština u BiH, koji bi bio proveden na dobrovoljnoj bazi”, saopšteno je PSBiH.

Sastanak je sazvan na osnovu zaključka usvojenog na 14. redovnoj sjednici Predstavničkog doma PSBiH, kojim se predsjednik i članovi CIK-a BiH pozivaju da organizuju sastanak sa predstavnicima svih političkih stranaka u PSBiH radi predstavljanja prijedloga za izmjene izbornog zakonodavstva i prijedloga za usvajanje paketa integriteta izbornog procesa (uvođenje novih tehnologija u izborni proces), te prijedloga za unapređenje procesa rješavanja izbornih sporova.

Sastanku su prisustvovali poslanici Predstavničkog doma Jasmin Emrić, Šerif Špago, Safet Kešo, Saša Magazinović, Miroslav Vujičić, Sabina Ćudić, Milan Dunović i Nenad Grković, te delegati Doma naroda Zdenko Ćosić, Džemal Smajić i Zlatko Miletić.

Većina učesnika ocijenila je sastanak kao korisnu razmjenu mišljenja, te iskazala potrebu da se unaprijedi komunikacija između PSBiH i CIK-a BiH s ciljem traganja za najboljim rješenjima za unapređenje izbornog procesa.

(TIP/Izvor: Agencija Anadolija)