Ostavlja li Vlada TK preko 6.000 zaposlenih u obrazovanju bez kolektivnih ugovora nakon 22 godine?

Povodom informacija da Vlada Tuzlanskog kantona ne namjerava potpisati sporazum o produženju važenja Kolektivnog ugovora za djelatnost osnovnog obrazovanja i Kolektivnog ugovora za djelatnost srednjeg obrazovanja u Tuzlanskom kantonu, Sindikat srednjeg i visokog obrazovanja, odgoja, nauke i kulture BiH – Kantonalni odbor TK i Samostalni sindikat radnika osnovnog obrazovanja i odgoja TK – (Sindikati obrazovanja), oglasio se saopćenjem za javnost:

1. Sindikati obrazovanja su iznenađeni i zatečeni činjenicom da Vlada Tuzlanskog kantona, kao strana potpisnica Kolektivnih ugovora, neprodužavanjem važenja Kolektivnih ugovora, odbacuje načela na koje se obavezala a koja se odnose na promoviranje socijalnog dijaloga i zalaganje za ostvarivanje povoljnog normativnog okvira u skladu sa međunarodnim standardima i komparativnim iskustvima.

2. Sindikati obrazovanja su 14.12.2023. godine predali na protokol zahtjev za potpisivanje sporazuma i preduzeli sve potrebne radnje u smislu produženja istih, a sve na način i u rokovima propisanim Kolektivnim ugovorima.

3. Posljedice koje bi nastale usljed neprodužavanja Kolektivnih ugovora od strane Vlade TK za više od 6.000 zaposlenih u oblasti osnovnog i srednjeg obrazovanja i kulture na području TK, nesagledive su, kako za zaposlene tako i za građane Kantona.

4. Zbog toga pozivamo Vladu Tuzlanskog kantona da sa Sindikatima obrazovanja, u ugovorenom roku, prioritetno pristupi potpisivanju sporazuma o produženju važenja Kolektivnih ugovora za djelatnost osnovnog i djelatnost srednjeg obrazovanja kao što je to kontinuirano rađeno od 07.02.2017. godine.

5. Ukoliko se Vlada TK ogluši na pozive Sindikata obrazovanja, da se u aktuelnom vremenu inflacije i značajnog pada životnog standarda prihvati produženje prava zaposlenih u osnovnom i srednjem obrazovanju i kulturi koja su najmanja u smislu visine plaća koje se isplaćuju iz Budžeta TK, preduzet ćemo sve potrebne mjere kako bismo očuvali i unaprijedili ekonomsko-socijalni status naših članova.

(TIP)

Komentar

  • raton says:

    Ova vlada/skuštinska većina je počela da podcjenjuje nas građane kroz svoje postupke u posljednje vrijeme.
    prije svega radi se o neusvajanju budžeta tk, sami sebi ne usvoje budžet. obrazloženje premijera, da je to zbog silne želje da urade što više, predlažu se preveliki zahtjevi ministarstava . tako da sad mora da se o tome raspravlja 3 mjeseca naredna . umjesto da su usaglasli to prije donošenja budzeta i onda ga usvojili ko ljudi.ovo se nikad nije desilo kako je stvoren višestranački sistem da stranke koalicije sami sebi ne usvajaju budzet. to je čista zajebancija sa narodom. naravno tim neusvajanjem, vlada kupuje vrijeme , jer je već trebala podići plate istim ovim učiteljima i nastavnicima a sad kao ne mogu jer je privremeno finansiranje.. šta ćeš , tako je.. tako da priča i nekom podizanju plate dolazi na red tek u maju.
    e sad kao neće da potpišu kolektivni ugovor. niđe veze..
    to je sad ko fol zatezanje potipisivanja nečega što nema nikakvih razloga da se ne potpiše, nego je to razlogom. da se slučlajno ne poteže pitanje potraživanja 2500 km koje treba da dobije svaki radnik zbog pomoći zbog inflacije i divljanja cijena u proteklom periodu. ee sad kooo neće da potpišu kolektivni ugovor , pa daj bar da to urade a za 2500 km, nemoj niko niti da pita.
    ako se ispostavi da je to tako, onda moramo ipak konstatovati da radnici će raditi i sa kolektivnim ili bez njega, sa 2500 ili bez njih, ali…
    pitanje je da li će vlada koja tako radi, dugo vladati..

Komentari su zatvoreni.