Dodik imenovao Vulina za senatora Republike Srpske

Predsjednik Republike Srpske Milorad Dodik imenovao je Aleksandra Vulina, bivšeg direktora Bezbjednosno-informativne agencije (BIA) Srbije, za člana Senata Republike Srpske.

U odluci se navodi da se na osnovu Ustava Republike Srpske i Zakona o Senatu Vulin imenuje za senatora Republike Srpske od 1. decembra.

Ova odluka biće objavljena u Službenom glasniku Republike Srpske.

Podsjetimo, Ministarstvo finansija Sjedinjenih Američkih Država u julu je uvelo sankcije Vulinu.

“Aleksandar Vulin je umiješan u transnacionalni organizovani kriminal, ilegalne operacije narkotika i zloupotrebe javne funkcije. Vulin je održavao obostrano koristan odnos sa srpskim trgovcem oružjem Slobodanom Tešićem pomažući mu da njegove ilegalne pošiljke oružja slobodno pređu granicu Srbije”, navedeno je u obrazloženju sankcija.

Naveli su i kako su Vulinovi postupci unaprijedili korupciju u institucijama Srbije.

Vulin je prošlog mjeseca podnio ostavku na tu funkciju i naveo da to čini jer ne želi da bude “povod za ucjene i pritiske na Srbiju i srpski svijet”.

“SAD i EU traže moju glavu kao preduslov za neuvođenje sankcija Srbiji. Nisam uzrok ucjena i pritisaka na Srbiju i srpski svijet, ali neću da dozvolim da budem povodom za ucjene i pritiske na Srbiju i srpski svijet. Zato podnosim neopozivu ostavku na mjesto direktora BIA”, naveo je tada Vulin.

Inače, Senat Republike Srpske je savjetodavno tijelo najviših ustavnih institucija Republike Srpske, a ima do 55 članova.

Narodna skupština Republike Srpske je na sjednici od 4. aprila 1997. usvojila Zakon o Senatu Republike Srpske, po kojem je njegove članove imenovao predsjednik Republike Srpske iz reda istaknutih ličnosti koje su zapaženo doprinosile nacionalnom, javnom, naučnom i kulturnom životu Republike Srpske. Senatorima mandat traje 7 godina, s mogućnošću njihovog ponovnog imenovanja. Sjednice Senata saziva i njima predsjedava predsjednik Republike Srpske.

(TIP/Izvor: Srna/Foto: Arhiva/Fena)