Tuzla: ‘Otvoreno srce’ obradovalo djecu i mlade s poteškoćama u razvoju

Božić i novogodišnji praznici su nešto čemu se posebno raduju najmlađi. Mnogo je onih koji se tokom godine trude da imaju sve petice i da se lijepo ponašaju, a sve to napišu u pismu Djeda Mrazu – sa željom da dobiju paketić. S druge strane, u našem društvu mnogo je djece s poteškoćama u razvoju, koja su na margini društva, međutim, ni u ovim prilikama nisu zaboravljeni. Njih su danas u Tuzli obradovali članovi udruženja “Otvoreno srce”.

Osim paketića, novogodišnji praznici donose i snažnu poruku solidarnosti i podrške, a rezultat toga je mogućnost da svako dijete osjeti ljepotu praznika i toplinu zajedništva. Djeca i mladi s invaliditetom i poteškoćama u razvoju koji su danas, uz poklone, dobili i zagrljaje, druženje i lijepu riječ, ne skidaju osmijeh.

Za njihovu radost danas zaslužni su članovi Udruženja „Otvoreno srce“, koji već nekoliko godina unazad na svojevrstan način brinu o ovoj kategoriji društva. Mnogo je nas, kažu, koji nismo svjesti koliko su ova djeca i mladi na marginama društva.

„Drago mi je pomagati djeci jer dosta njih živi baš siromašnim životom. Mnogi bi trebali da se pitaju da li je njima dobro. Vjerujte da legnem navečer sa suzama“, priča Fahrudin Mehinović, član Udruženja „Otvoreno srce“, Tuzla.

Roditelji i članovi udruženja zahvalni su za ovaj gest, no istovremeno su ogorčeni na nadležne institucije koje ne nude sistemska rješenja. Da bi udruženja opstala, potrebno je ojačati i ljudske i finansijske resurse, a ponekad se čini da su članovi prepušteni sami sebi.

„ Nama to puno znači, ali bih voljela da ovako bude tokom cijele godine, ne samo za novogodišnje praznike“, kaže Alma Dropić, predsjednica Udruženja za osobe s invaliditetom “Duga”, Tuzla.

„Ovoj djeci je potrebno dosta i rada i truda, da je neko uz njih, da neko stalno misli na njih, ali mi se kao udruženje borimo međusobno koliko možemo da ovoj djeci ništa ne fali“, ističe Lejla Sejdinović, majka djevojčice s poteškoćama u razvoju.

Nadaju se da će ovaj period praznika podsjetiti sve ljude na to da je prava radost u dijeljenju i pružanju ljubavi onima kojima je to najpotrebnije. Da je naše malo, nekome dovoljno da osjeti ljepote praznika i radovanja.

(TIP/Izvor: federalna.ba/Autorica: Azra Delmanović Avdić)