Primjer volje i uspjeha: Ivan Ravlić je svećenik, pilot, humanist, kapetan broda…

Jeste li ikada upoznali čovjeka, svećenika, pri tome i pilota, kapetana broda, humanistu, svjetskog putnika? U Globarici, između Maglaja i Žepča, pronašli smo upravo takvog čovjeka. Velečasni Ivan Ravlić dokazuje da se sve može, kada ima volje. U zemlji punoj raznolikosti pokazuje da jedna osoba može postići sve i pri tome zadržati najvažnije odlike – ljudskost i humanost.

Od školovanja u rodnoj Derventi preko Brača i Sarajeva do danas velečasni Ivan je ovladao brojnim vještinama i stekao zvanja – kako tehnička, tako i ona ljudska.

„35 kolica, kako elektronskih tako i običnih, podijelio sam narodu“, govori nam vlč. Ivan Ravlić.

Ovo je vjerovatno jedini svećenik na svijetu koji upravlja svim vrstama motornih vozila, a završio je obuku i za pilota. Uz to je, ističe, i kapetan broda. Ali i dobrovoljni davalac krvi.

„Kaže se da jedno davanje krvi spasi jednoga čovjeka. Ja sam, po toj logici, spasio preko sto ljudi“, kaže vlč. Ravlić

Svake četiri godine okuplja svoje Ravliće, a svake godine svećenike Doborskog i Derventskog dekanata. Rijetko, kaže, posjećuje ruševine porodične kuće gdje je teško živio s roditeljima i petnaestero braće i sestara.

Već kao dječak, kaže, donio je odluku da će život posvetiti svećeničkom pozivu.

„Svake nedjelje smo išli na svetu misu. Išlo se u školu, tada i subotom. Tata nije imao razumijevanja – nedjeljom i na misu, i opet ista kilometraža – 18 kilometara pješica ja, sestre i braća. I, ako neko ima tu naviku, a ja sam imao tu duboku naviku – i krenuo sam“, prisjeća se vlč. Ravlić.

Najplodniji period svećeničkog službovanja je, po svemu sudeći, bio onaj u Sarajevu.

„Dok sam bio župnik u Novom Sarajevu, uvezao sam jedne od većih orgulja tada u Bosni i Hercegovini. Te su orgulje tada procijenjene s ugradnjom na 200.000 maraka. Oko osam tona su teške.“

Autor je 13 knjiga i izložbe sakralnih eksponata vjera na teritoriji Bosne i Hercegovine u prostoru Collegium artisticuma u Skenderiji: „Oko 600 eksponata bilo je na jednom mjestu. To je bilo 2008. godine. Izložba je trajala mjesec.“

Vjernici su i ovdje uz svog svećenika. Božić je vrijeme ljubavi, praštanja, ali i poziva onima koji odlučuju.

„Imamo naše političare, državnike. Sve govore u ime naroda, a misle na sebe i na svoje potrebe“, kaže vlč. Ravlić

„Da mi ne budemo takvi, da budemo dobri ljudi i da prihvatamo jedni druge ne gledajući ko je ko“, poručuje Erna Elčić, vjernica Župe svetog Leopolda, Maglaj.

Velečasni Ivan Ravlić je i svjetski putnik, od Kine i Sahare, do Australije i Amerike. Iako u osmoj deceniji života putešestvije, kaže, još ne kani okončati: „Nisam bio u Japanu i nisam bio u Kanadi. Imam voljiu i tu otići.“

(TIP/Izvor: federalna.ba/Autor: Muhamed Čabrić)

  1. Ovakva nam BHRT i ne treba. Pretpaltu samo plaćaju Bošnjaci, a trpe uvrede svaki dan. Voditelji i urednici su im…