Terapeutkinje otkrile čime roditelji najviše negativno utječu na sreću svoje djece

Skupina dječjih terapeutkinja složila se da jedna stvar u današnje vrijeme jako utječe na sreću djece.

Kako piše HuffPost, najveća prijetnja sreći djece u današnje vrijeme jest neumoljiva “potraga” roditelja za srećom svoje djece, koja dugoročno može kontraproduktivno utjecati na njihovu dobrobit.

Pretpostavljajući da bi djeca trebala biti sretna cijelo vrijeme, uskraćujemo im priliku da se nauče nositi sa spektrom različitih emocija na zdrav način. Također, roditelji su toliko usredotočeni na postignuća svoje djece da, hvaleći njihov uspjeh, mogu riskirati da djeca ne znaju koliko ih vole i cijene neovisno o tim postignućima, piše HuffPost.

Otkrile su i nekoliko savjeta za roditelje koji su korisni za postavljanje temelja emocionalnog zdravlja djece i pružanje šanse da osjećaju sreću, prenosi Index.hr.

Normaliziranje svih osjećaja, a ne samo sreće

Odraslima je vrlo lako prisjećati se djetinjstva kao bezbrižnog poglavlja života, ali djeci činimo medvjeđu uslugu kada pretpostavljamo da su njihovi dani potpuno bezbrižni.

“Mnogi odrasli mogu misliti da su djeca sretna i da nemaju o čemu brinuti. Nažalost, to nije istina. Djeca osjećaju jake emocije i teške stresore, baš kao i odrasli”, ističe pedijatrijska psihologinja Ariana Hoet.

Prirodni je instinkt zaštititi djecu od loših stvari, ali time se utječe na njihovu sposobnost da se nauče nositi sa svim emocijama.

“Zaštita djece od stresa i teških emocija može ih spriječiti da razviju otpornost i učiniti buduće izazove još težima”, objašnjava dječja psihologinja Jennifer Cruz. Dodaje da je važno djecu naučiti da čak i negativne emocije imaju vrijednost. “Strah nas može zaštititi, ljutnja nam pomaže da znamo da smo povrijeđeni, tuga nas može povezati s onim što je važno”, ističe psihologinja.

Psihologinje su se složile da je važno pripremiti djecu da se nose s izazovima i da znaju kada zatražiti pomoć, ali im i objasniti da je neuspjeh samo dio života koji će ponekad doživjeti.

Svakodnevno razgovaranje s djecom

Zdrav odnos roditelj-dijete važan je faktor koji djeluje na smanjenje stresa u životu. Dnevni razgovori ili provjere kako se dijete osjeća dopuštaju roditeljima da stvore zdravu vezu i odnos sa svojom djecom, a istovremeno im daju uvid u to kako dijete razmišlja i osjeća se u vezi sa svojim svakodnevnim iskustvima, ističe Ariana Hoet.

Dodaje da je ovo jedan od odličnih načina da roditelji ostanu u tijeku s djetetovim emotivnim iskustvima. Razgovori se mogu dogoditi za stolom, prije spavanja ili dok ste u automobilu s djetetom. Ova praksa omogućuje roditeljima da potaknu dijete na razgovor i prepoznavanje vlastitih osjećaja te pronalaženje načina kako se nositi s njima.

Razmislite o načinu na koji hvalite djecu

Kad se neprestano hvale postignuća i uspjeh djece, to ponekad može imati suprotan učinak. Umjesto da se fokusiraju na postignuća djece, roditelji bi trebali davati komentare o vrijednosti djece i neovisno o tim postignućima. Ako se djecu stalno i samo hvali zbog postignuća, mogla bi razmišljati da će ih se u životu pohvaliti samo ako ostvaruju rezultate.

Time se na djecu stavlja velik pritisak i uzrokuje stres ako ostvare lošije rezultate nego što se od njih očekuje.

Roditelji bi trebali naglasiti što sve vole kod svoje djece: njihovu empatiju, humor, ljubaznost, način na koji rješavaju probleme i slično, piše HuffPost.

(TIP/Foto: Pexels)