Video: Jedanaest mrtvih, devet teško ranjenih u pucnjavi na univerzitetu u Pragu

Ukupno 11 osoba, uključujući i napadača, ubijeno je, a još devet teško ranjeno u četvrtak u pucnjavi na univerzitetu u Pragu, glavnom gradu Češke Republike, saopćile su vlasti.

Praška spasilačka služba potvrdila je na X-u da se incident dogodio u zgradi Filozofskog fakulteta Karlovog univerziteta, koja se nalazi na Trgu Jana Palacha.

Devet osoba je teže ranjeno, dok je 16 zadobilo srednje teške i lakše povrede.

Ranije je policija rekla da je osumnjičeni napadač “eliminiran” i da je cijela zgrada evakuirana.

Vlasti su pozvale građane da se udalje od mjesta događaja i ostanu u kućama.

Na snimcima koji kruže društvenim mrežama čuje se pucnjava i vidi se velika prisutnost policije.

Predsjednica Europske komisije Ursula von der Leyen izrazila je saučešće porodicama žrtava.

“Izražavam najdublje saučešće porodicama žrtava i češkom narodu u cjelini. Stojimo i tugujemo s vama”, poručila je na X-u.

“Ambasada BiH u Pragu u stalnom je kontaktu sa češkim institucijama koje do ovog časa još nisu izašle sa informacijama o identitetu žrtava”, kazala je za N1 ambasadorica BiH u Češkoj Martina Mlinarević Sopta.

Također, kako je istakla, MUP Češke će obavijestiti ukoliko bude inofmracija o tome da li među žrtvama ima bh. državljana.

“MUP Češke Republike će nas obavijestiti čim takve informacije budu dostupne tako da za sada nema informacija ima li naših državljana među žrtvama. Tim ambasade je na svom radnom mjestu i u stalnom smo kontaktu sa MVP i MUP Češke”, kazala je bh. abasadorica u Češkoj za N1.

(TIP/Izvor: Agencija Anadolija/N1/Foto: X)