Trojka o najavi visokog predstavnika: Izborni proces se mora učiniti poštenijim

Socijaldemokratska partija BiH, Narod i pravda i Naša stranka snažno podržavaju usvajanje izmjena Izbornog zakona BiH kojim bi se osigurali transparentan i pošten izborni proces, navodi se u zajedničkom saopćenju tih  stranaka.

Nakon današnje najave visokog predstavnika Christiana Schmidta kako namjerava djelovati sa ciljem osiguranja transparentnijeg i poštenijeg izbornog procesa u BiH, iz Trojke podsjećaju kako već godinama insistiraju na sličnim rješenjima.

– Transparentan i pošten izborni sistem, u kojem je krađa glasova minimizirana ili u potpunosti onemogućena, vitalni je interes svih građana Bosne i Hercegovine. U ranijim izbornim procesima mogli smo jasno detektirati koje su slabosti izbornog procesa u BiH i u kojim fazama je prekrajanje izborne volje građana BiH moguće. Uvođenje novih tehnologija ne samo da bi povećalo transparentnost, već bi imalo i pozitivan efekat na same građane i njihovo povjerenje u izborni proces i važnost svakog glasa – navodi se u saopćenju.

Iz Trojke podsjećaju da se već godinama vode pregovori kako bi domaći politički akteri zajednički došli do rješenja.

– Nažalost, u više navrata takvi pokušaji su propali iako su uvijek imali našu bezuslovnu podršku. Pozivamo domaće političke aktere, posebno zastupnike Trojke, da ponovo iniciraju usvajanje rješenja koja bi osigurala transparentan i pošten izborni proces. Nadamo se da će i sve druge stranke, bez obzira iz kojeg političkog spektra dolazile, podržati rješenja koja istinski unapređuju izborni proces kao ključni segment demokratije. Rješenja koja sad imamo su zastarjela, neefikasna i prevaziđena te ih je nužno mijenjati. Ovdje ne postoji bilo kakva podjela, izuzev na one koji jesu za poštene izbore i one političke snage koje nisu za to – dodaju iz SDP-a BiH, NiP-a i NS-a.

Najavu da će visoki predstavnik Schmidt djelovati ako ne dođe do brzog dogovora u Trojci vide kao posljednje upozorenje političkim snagama da sami iznađu adekvatna rješenja.

– Tehničke izmjene izbornog zakona, u smislu jačanja integriteta i izbornog procesa, tema su kojoj se visoki predstavnik vraća iznova i iznova. Bilo bi izuzetno važno da Parlament BiH usvoji paket koji će implementirati nove tehnologije i osigurati pošten izborni proces. U tom smislu svaka podrška i insistiranje međunarodne zajednice mogu biti značajan podsticaj da se u konačnici građanima isporuče rješenja koja se već godinama najavljuju. Istovremeno, jasno ukazujemo da mora doći kraj nerazumnim blokadama i ucjenama od strane nekih političkih stranaka koje su i ranije blokirala usvajanje tih zakona – navodi se na kraju saopćenja Trojke.

(TIP/Izvor: federalna.ba)