Povodom Dana rudara BiH: Održana svečana sjednica Uprave i Nadzornog odbora RMU ‘Banovići’

U prostorijama Pozorišne sale Radničkog doma u srijedu je održana  svečana sjednica Uprave i Nadzornog odbora RMU „Banovići“ d.d. Banovići organizovana povodom najznačajnijeg rudarskog praznika, Dana rudara BiH.  Svečanom skupu su, pored organizatora, prisustvovali predstavnici svih nivoa vlasti, brojini poslovni saradnici, kao i uposlenici Rudnika.

Nakon intoniranja himne, sjednicu je otvorio domaćin događaja direktor Društva Rasim Dostović, koji je nakon uvodnih pozdrava prisutne upoznao sa dešavanjima i rezultatima koji su obilježili godinu na izmaku.

˝Na čelo nekadašnjeg giganta došli smo u trenutku kada nije bilo otkrivenog uglja, dugovanja prema dobavljačima iznosila su oko 35 miliona KM, te enormno visoka kreditna zaduženja u iznosu od 57 miliona KM. Ono što je posebno zabrinjavajuće je da su proizvodni pogoni Rudnika bili u velikoj mjeri izraubovani i uništeni. Ulažemo ogromne napore, energiju i znanje da Rudnik vratimo u top 10 uspiješnih kompanija i na dobrom smo putu. Uz najaču kadrovsku strukturu koju imamo, vjerujem da ćemo već od naredne godine krenuti ka potpunoj stabilizaciji i pozitivnim poslovnim ishodima˝,  kazao je Dostović.

Priliku da se obrati skupu iskoristio je i predsjednik Nadzornog odbora Enever Omazić ističući da je zatečeno stanje u Rudniku bilo veoma nepovoljno za ovaj kolektiv, ali da će zajedničkim djelovanjem Uprave, Nadzornog odbora i svih radnika Rudnika nastojati u narednom periodu osigurati stabilnost jedne od veoma značajne kompanije elektroenergetskog sektora.

Podršku u ime Vlade FBiH uputio je ministar razvoja, poduzetništva i obrta Vojin Mijatović, koji je čestitao Upravi Društva na svim provedenim aktivnostima i naporima da saniraju zatečeno stanje u Rudniku, te naveo da Vlada FBiH u punom kapacitetu stoji iza rukovodstva RMU „Banovići“ i da su svjesni da će proces revitalizacije trajati duži period.

Nakon obraćanja i mnogobrojnih čestitki uslijedila je i promocija ovogodišnjih laureata. Plaketu  za doprinos u radu ove godine dobilo je 92 zaposlenika, dok je plaketu za Zaslužni član Društva ove godine dobilo je 10 radnika.

U sklopu obilježavanja Dana rudara BiH organizovan je i literarni natječaj za osnovne škole o temi rudara. Nagrađeno je pet učenica i to: Aiša Mujagić, Naida Bajić, Ema Karahodžić, Adna Kadrić i Mirha Mušanović.

Proslava Dana rudara završit će spektakularnim vatrometom 21. decembra.

(TIP)