Razmišljate o putovanju? Ovo je rang lista najboljih gradova na svijetu za posjetiti

Koji su najbolji gradovi svijeta za posjetiti? Euromonitor International donosi indeks stotinu najboljih gradskih destinacija za ovu godinu.

Ova detaljna analiza vodič je najdinamičnijih i najuticajnijih gradova diljem svijeta i daje uvid u najbolja mjesta za putovanja.

Euromonitor International je za sastavljanje popisa koristio šest različitih kategorija: privreda i poslovanje, turizam i infrastrukturu, politiku i privlačnost, zdravlje i sigurnost i, na kraju, održivost.

Najbolji grad na svijetu

Na vrhu popisa nalazi se – Pariz, i to drugi put zaredom. Grad svjetla očarava posjetitelje svojom jedinstvenom kombinacijom historijske raskoši i savremene dinamike, dodatno naglašene pripremama za Olimpijske igre 2024. godine. Viša menadžerica u Euromonitor Internationalu Nadejda Popova kaže kako je Pariz na prvom mjestu “zbog veoma dobrih ocjena po pitanju turizma i privlačnosti, turističke infrastrukture i poslovanja.”

Evropa dominira na popisu: sedam evropskih gradova nalazi se među prvih 10, a 63 ukupno, što dodatno dokazuje evropski spoj historijskog bogatstva, kulturalne različitosti i tehnološkog napretka. Među prvih deset nalazi se MadridAmsterdam, Rim, Barselona i London.

Drugi gradovi

Unutar top deset našli su se i DubaiTokio i New York. Tokio je po prvi put uvršten među prvih deset, što se pripisuje poboljšanoj turističkoj infrastrukturi, ublažavanju restrikcija uvedenih za vrijeme pandemije i oslabljenju valute, što nudi veliku vrijednost međunarodnim posjetiteljima.

Nekoliko azijskih gradova nalazi se među prvih 20, uključujući SingapurSeul, Osaku i Hong Kong, što je dokaz sve većeg uticaja regije u globalnom turizmu.

Po prvi put su na popis uvršteni Washington DC, na 48. mjestu, kanadski Montreal (68. mjesto), Santiago u Čileu (88, mjesto) i Vilnius, glavni grad Litve (92. mjesto).

Na listi se našlo i osam gradova iz SAD-a. Osim New Yorka i Washington DC-a, tu su i Los Angeles (19), Orlando (25), Las Vegas (34), Miami (35), San Francisco (42) i Honolulu (67).

Oni su prepoznati zbog svog kulturnog bogatstva i bogate ponude za turiste.

Trendovi u putovanjima

U izvještaju se naglašava nekoliko velikih trendova u sektoru putovanja, uključujući održivi turizam. Svijet postaje sve svjesniji uticaja na okoliš, zbog čega gradovi usvajaju mjere poput poboljšanja javnog prevoza i strategija za borbu protiv pretjeranog turizma. Tim pristupom ne želi se samo sačuvati okoliš, već i poboljšati kvalitetu života lokalnog stanovništva.

“Gradovi sve kreativnije ulaze u koštac s problemom pretjeranog turizma. Neki uvode ograničenja broja turista, drugi promoviraju skrivene destinacije, a svima je fokus očuvanje kulturnog nasljedstva i zadržavanje koristi od turizma kako za posjetitelje, tako i za lokalce,” kaže Popova.

Popova ipak u budućnosti predviđa određene izazove. “Sve veći troškovi života, fluktuacija inflacije i geopolitička nestabilnost definitivno će testirati otpornost industrije turizma,” kaže ona. “Potražnja za opcijama koje su održive, lokalne i temeljene na zajedničkim vrijednostima oblikovat će industriju u budućnosti.”

Cijeli popis možete pogledati OVDJE, a Forbes Hrvatska donosi najboljih 10 gradova svijeta po izboru Euromonitor Internationala:

1. Pariz, Francuska

Pariz / Pixabay

2. Dubai, Ujedinjeni Arapski Emirati

Dubai / Pixabay

3. Madrid, Španjolska

Madrid / Pixabay

4. Tokio, Japan

Tokio / Pixabay

5. Amsterdam, Nizozemska

Amsterdam / Pixabay

6. Berlin, Njemačka

Berlin / Pixabay

7. Rim, Italija

Rim / Pixabay

8. New York City, SAD

New York City / Pixabay

9. Barcelona, Španjolska

Barcelona / Pixabay

10. London, Ujedinjeno Kraljevstvo

London / Pixabay

Autor originalnog članka: Laura Begley Bloom, viša saradnica Forbesa
Link: Ranked: The 100 Best Cities In The World To Visit, According To A New Report
(Prevela: Nataša Belančić)

(TIP/Izvor: forbes.n1info.ba)