Pokrenut postupak protiv kompanije X

EU je pokrenula formalni postupak protiv kompanije “X”, ranije poznate kao “Twitter”, zbog sumnje da je prekršila obaveze tokom prve istrage prema Zakonu o digitalnim uslugama (DSA).

Nova uredba, koja je stupila na snagu u novembru prošle godine, zahtijeva od veoma velikih online platformi i pretraživača da učine više u borbi protiv nelegalnog sadržaja i rizika po javnu bezbjednost, kao i da zaštite svoje usluge od manipulativnih tehnika. Evropska komisija je saopštila da će postupci biti fokusirani na suzbijanje širenja nelegalnog sadržaja u EU, efikasnost mjera preduzetih u borbi protiv manipulacije informacijama i na mjere koje je preduzela mreža “X” da poveća transparentnost svoje platforme.

“X”, u vlasništvu Elona Muska, dio je grupe velikih tehnoloških kompanija koje se suočavaju sa pojačanim nadzorom prema sveobuhvatnim pravilima uvedenim u okviru DSA. Evropski komesar za unutrašnje tržište Thierry Breton u oktobru je kritikovao “X”, “TikTok” i “Metu” zbog toga što nisu učinili dovoljno u borbi protiv širenja dezinformacija nakon napada Hamasa na Izrael..

(TIP/Izvor: Srna/Foto: Ilustracija)