Lugavić otvorio Poslovni forum tuzlanske dijaspore

Gradonačelnik Tuzle, dr.sc.Zijad Lugavić, u ponedjeljak je otvorio Poslovni forum tuzlanske dijaspore, a koji je u okviru projekta “Diaspora Invest” organizovao Grad Tuzla uz podršku USAID-a, u Međunarodnom ateljeu “Ismet Mujezinović” u Tuzli.

Gradonačelnik Lugavić iskazao je zadovoljstvo i opredjeljenost Grada Tuzle za uspostavljanje čvrste saradnje sa dijasporom, te je kazao:”Sa dijasporom se želimo povezati u oblasti kulture, privrede, investiranja, razmjene znanja. Projekat će nam pomoći da nastavimo sa mapiranjem naše dijaspore u inostranstvu, koja je veoma bitna za čitavu Bosnu i Hercegovinu, samim tim i za naš grad. Bitno nam je da danas predstavimo neke od naših građanki i građana koji su registrovali djelatnosti u našoj državi i koji na pravi način promovišu našu državu u Evropi, u svijetu i sve one naše potencijale koje mi imamo, Također tu je i baza podataka koju ćemo raditi, odnosno platforma koja će omogućiti komuniciranje bh. dijaspore sa Gradom Tuzlom kako bismo na još bolji način omogućili  dobijanje još kvalitetnije usluge, informacija o potencijalnim zonama za investiranje, o projektima podrške, dakle investitorima i sve ono što je bitno za održavanje veza sa našom dijasporom.  Dakle, to je nešto na čemu ćemo mi u kontinuitetu raditi u narednom periodu.”

Prisutni su imali priliku pogledati video “Tuzla u srcu!”, kratki film o investicijskim mogućnostima u Tuzli, nakon čega je održana Panel diskusija o temi „Kako uspostaviti uspješnu i dugoročnu saradnju sa dijasporom“.

Također, upriličena je i info sesija o programu dodjele bespovratnih sredstava putem Investicijskog fonda za dijasporu grada Tuzle.  Poslovni forum bio je prilika za predstavljanje poslovnog ambijenta koji nudi Grad Tuzla, umrežavanje privrednika, te predstavljanje pozitivnih primjera razvijanja biznisa.

(TIP)