Formirana Globalna mreža bh. dijaspore pri kabinetu dr. Bećirovića

Pri Kabinetu člana Predsjedništva BiH dr. Denisa Bećirovića formirana je Globalna mreža bh. dijaspore. Uspostava ove mreže je rezultat višemjesečnog rada s pojedincima, grupama i organizacijama u iseljeništvu, s ciljem da se sagleda problematika s kojom se susreću naši građani, te pronađu mogućnosti zajedničkog djelovanja na poboljšanju općeg statusa bh. dijaspore.

Dr. Bećirović je prilikom zvaničnog pokretanja ove mreže, razgovarao s građanima u iseljeništvu i poručio da Bosna i Hercegovina treba svakoga svoga čovjeka. Naglasio je da putem Globalne mreže bh. dijaspore želi uspostaviti čvrstu vezu s onima koji žive izvan Bosne i Hercegovine.

Globalna mreža bh. dijaspore pri Kabinetu dr. Bećirovića koncipirana je kao savjetodavno tijelo, a okuplja građane porijeklom iz Bosne i Hercegovine iz svih dijelova svijeta. Trenutno broji oko 150 aktivista.

Dr. Bećirović je dodao da umrežavanje dijaspore ima važnu ulogu s obzirom na njen potencijal, koji je od neprocjenjivog značaja za Bosnu i Hercegovinu.

Tokom razgovora, ljudi porijeklom iz Bosne i Hercegovine pozdravili su formiranje Globalne mreže bh. dijaspore pri kabinetu dr. Bećirovića i poručili da se kontinuiranim umrežavanjem nastoje što snažnije povezati s domovinom i doprinijeti pozitivnom razvoju države Bosne i Hercegovine. Naveli su da su organizirani u različitim udruženjima i organizacijama širom svijeta, a mnogi od njih involvirani u političke i ekonomske sfere, te da nastoje pomoći u ostvarivanju interesa Bosne i Hercegovine.

(TIP)