Video: Može li stražnji pogon na snijegu biti bolji od prednjeg?

Jedno od vječnih pitanja je i ono koje se tiče izbora pogona na automobilu.

Iako je ponuda sve skromnija, elektrifikacijom i nekim hrabrim potezima poput onog iz Mazde i Alfa Romea, stražnji pogon je još uvijek dostupna opcija i izvan velike premium trojke. Ipak, tražite li najbolje, morat ćete se vratiti pod njemačke skute, posebno kada radite usporedbu.

Audi A4 i BMW serije 3 koriste podjednako snažne dizelske motore i opremljeni su identičnim gumama, odličnim zimskim pneumaticima iz Goodyeara, UltraGrip Performance 3.

Usporedimo li ove automobile u testu ubrzanja na snijegu, ono će biti podjednako. Raspored masa je drugačiji, ali elektronika sve ispravlja. Ipak, BMW ima malu prednost u odnosu na Audi kada je elektronika isključena, vjerojatno zato što masa automobila potpomaže kod ubrzanja dajući veću trakciju pogonskim kotačima.

U testu bočnog ubrzanja na snježnoj kliznoj stazi, dva su automobila jednaka, uglavnom zahvaljujući identičnoj gumi. Dva njemačka aduta se suprotstavljaju jedan drugom na 15-postotnom nagibu kako bi se vidjelo koji ima više problema s pokretanjem iz mjesta. Oba su dobra, ali opet je BMW taj koji ima nešto bolje rezultate.

Stvari postaju zanimljive kada se dva automobila suprotstave jedan drugome na snijegom pokrivenoj stazi s ciljem testiranja upravljivosti. BMW postavlja brže vrijeme kruga s isključenom kontrolom proklizavanja, ali Audi je ipak brži kada automobili drže ESC uključen.

Pobjednik se zna, ali razlika je toliko mala da se može zaključiti samo jedno, što smo već dobrano i usvojili. Upravo tako, jedino je bitno da ste na kotače montirali kvalitetne zimske gume, piše Index.hr.

(TIP)