Što prvo vidite? Test iz 1915. godine nepogrešivo otkriva vašu osobnost

Ljudska percepcija je nešto što se proučava već stoljećima, a još nemamo konačan odgovor na to kako ljudska bića tumače svijet iz fizičke stvarnosti koja nas okružuje. Test Rubenova vaza daje odgovor na to.

Na našu percepciju utječu razne stvari, od boja do mirisa, ipak prema psiholozima je jasno dokazano da ne možemo istovremeno opaziti isti vizualni stimulans kao pozadinu i figuru.

Pred vama je jedan od najklasičnijih geštalt testova koji se koristi – Rubenova vaza. Riječ je o testu danskog psihologa Edgara Rubena iz 1915. godine, kojim je dokazao da mozak može raditi jednu stvar u jednom trenutku.

Dakle, kada gledate ovu sliku vaš mozak ili vidi dva lica ili vazu – nemoguće je vidjeti oba u isto vrijeme. U suštini, vaš um mora odlučiti koja je boja figura i pozadina. Ako pretpostavite da je bijeli dio figura, a crni dio pozadina, vidjet ćete vazu. Ako promatrate crni dio kao figuru, a bijeli dio kao pozadinu, vidjet će dva lica, piše City Magazine.

To je bila osnova.

Popularna psihologija razvila je dalje ovaj test.

Potrebno je samo da pogledate fotografiju brzo, i odgovorite. I, što ste prvo vidjeli, lica ili vazu?

Lica

Prema tumačenjima psihologa vi ste ekstrovertna osoba. Orijentirani ste na ljude i često se okruženi njima. Samo je važno da znate jeste li okruženi ljudima koji vam daju ili crpe energiju. Osim toga imate oko za detalje. Šira slika nekada vam može promaknuti. Upravo zbog detalja, lako donosite odluke.

Vaza

Ako ste prvo vidjeli vazu, vi ste sebi na prvom mjestu. Više volite vrijeme provodite tako što ćete analizirati sebe, nego druge. Imate prijatelje, ali samo nekoliko njih. Nova poznanstva su pravo mučenje za vas. Ipak, vi se ne zamarate detaljima, jako ste spontani i spremni da nekada učinite neočekivano, točnije, da promijenite život iz korijena, prenosi N1.

(TIP/Foto: SCIENCE PHOTO LIBRARY / Sciencephoto / Profimedia)