Mađarska izručila Francuskoj osumnjičenog pripadnika mafijaškog klana na Balkanu

Mađarska je izručila Francuskoj srbijanskog državljanina Filipa K, osumnjičenog pripadnika mafijaškog klana na Balkanu, i on je u utorak stavljen u pritvor zbog pranja novca i zbog trgovine drogom i oružjem, saopštilo je u danas parisko tužilaštvo. Filip K, koji je prema izvoru bliskom slučaju ima i crnogorsko državljanstvo, uhapšen je 3. oktobra u Mađarskoj.

On se nije protivio predaji francuskim vlastima početkom decembra, naveo je sud u Budimpešti.

Tereti se za organizovanje grupe koja se bavi trgovinom droge, što je krivično djelo za koje je propisana kazna doživotnog zatvora, kao i za uvoz droge i trgovinu drogom, pranje novca u organizovanoj bandi i kršenje zakona u vezi sa oružjem, navodi parisko tužilaštvo.

Kako se navodi iz istih izvora, izručenje je sprovedeno zahvaljujući saradnji agencija Eurojust i Europol, uz zajedničku istragu sa timom iz Monaka.

Osumnjičeni “osporava činjenice i postupak koji se vodi na osnovu neselektivnog i opšteg praćenja koje narušava slobodu pojedinca”, rekao je njegov advokat Buzijane Behilil.

Prema njegovim riječima, njegov klijent nikada nije osuđivan, živi u Italiji i imao je samo “povremene i rijetke kontakte” sa čovjekom koji je predstavljen kao druga centralna ličnost u slučaju, Branimirom V. zvanim Braco.

Branimira V. je francuska štampa predstavila kao poručnika Filipa K. U okviru slučaja u kojem se tereti Filip K, početkom oktobra već je optuženo najmanje jedanaest osoba, uključujući nedavno penzionisanu policajku.

Slučaj je pokrenut nakon dešifrovanja komunikacije preko aplikacije Sky i analize bankarskih i finansijskih transakcija.

Mreža za istraživanje kriminala i korupcije (KRIK) pisala je krajem oktobra da je srbijanski državljanin Branimir Vujović uhapšen u Francuskoj zbog sumnje da je učestvovao u švercu kokaina i oružja i u pranju novca od droge, povezan sa nedavno uhapšenim Filipom Koraćem, ali i sa ljudima iz vlasti u Srbiji.

(TIP/Izvor: Beta/Foto: Ilustracija)