Bend “Divanhana” dobitnik prestižne nagrade “Songlines Music Awards”

Najprestižniji world music časopis svijeta Songlines iz Velike Britanije već petnaestu godinu dodjeljuje svoje godišnje muzičke nagrade Songlines Music Awards, te na taj način promoviše muziku i umjetnike sa svih krajeva planete.

Ovogodišnja nagrada spomenutog časopisa dodjeljuje se u devet kategorija a bosansko-hercegovačkom bendu Divanhana, koji je također bio jedan od nominiranih, u ponedjeljak je u Londonu putem online ceremonije uručena nagrada “Best Group”, kao najboljem muzičkom sastavu svijeta.

U borbi za nagradu najprestižnijeg svjetskog muzičkog magazina, britanskog Songlinesa, kao nominirani, učestvovala su još tri izvrsna benda: Avalanche Kato (Burkina Faso), Eliza Carthy & The Restitution (Velika Britanija) i Ablaye Cissoko & Cyrille Brotto (Senegal).

“Neopisivo smo ponosni i sretni što su saradnici Songlines Magazina, njihovi urednici, mnogobroji čitatelji kao i šira javnost odabrali Divanhanu kao nešto što je protekla 2022. godina u svijetu muzike ponudila svim ljubiteljima ove umjetnosti. Sama nominacija je veliko priznanje za naš rad i sevdalniku u njenoj globalnoj promociji” izjavili su iz benda Divanhana.

Divanhana je specijalno za ovu priliku uživo iz Zemaljskog muzeja Bosne i Hercegovine, publici sa svih krajeva planete poklonila pjesmu “Na Kušlatu se mahrama vihori”, koja ujedno i otvara njihovo posljednje diskografsko izdanje “Zavrzlama”.

U ostalim kategorijama nagrade su dobili čuvena malijska pjevačica Oumou Sangare, zatim Sona Jobarteh, Le Vent Du Nord, Joe Boyd- saopćeno je iz benda “Divanhana”.

(TIP)