Sistem daljinskog grijanja u Tuzli preopterećen, neohodno ulaganje

Stanovnici naselja koja su u neposrednoj blizini Termoelektrane Tuzla traže da njihove stambene jedinice budu priključene na sistem daljinskog grijanja. S druge strane, česti su prekidi isporuke toplotne energije onima koji su na Termoelektranu već priključeni. Razlog su, kažu nadležni, česti kvarovi u Termoelektrani. Dodatni problem predstavlja izgradnja novih objekata, što dodatno opterećuje sistem grijanja. Da li će ovom problemu pomoći ulaganje od oko 80 miliona maraka?

Biti udaljen od Termoelektrane Tuzla nepunih dva kilometra, pri tome izložen dugogodišnjem zagađenju zraka, a ne biti priključen na sistem daljinskog grijanja – kod mještana naselja Plane stvara ogorčenost. Godinama se, kažu, nadaju da će se sredstva, koja Grad dobije po osnovu rada Termoelektrane, konačno početi ulagati i u ovo prigradsko mjesto.

„Grad Tuzla nema sluha prema ovom naselju i prema naseljima koji gravitiraju oko Termoelektrane. Tražimo samo da nas malo pogledaju. Nije nama žao i krivo šte se Tuzla i Grad gradi. Mi tražimo samo od gradske vlasti da pravilno rasporedi novac koji dobijemo od aerozagađenja“, govori Rusmir Brkić, mještanin naselja Plane.

No, biti priključen na sistem daljinskog grijanja u Tuzli ne znači i da će radijatori zasigurno biti topli. Novembar su obilježili prekidi u isporuci toplotne energije.

„Svi ispadi u novembru izazvani su kod proizvođača toplinske energije u Termoelektrani Tuzla. Mi smo distributeri, počev od ograde TE Tuzla pa do zadnjih nakritiničnijih tačaka daljinskog sistema grijanja“, kaže Adnan Karahmetović, pomoćnik direktora za tehničke poslove u Centralnom grijanju Tuzla.

„Ti problemi će biti smanjeni zato što je i Blok 6 toplifikacioni. Trenutni kapaciteti Termoelektrane Tuzla omogućavaju i grijanje Živinica i proširenje toplotnog konzuma u gradu Tuzla“, poručuje Fahrudin Tanović, v.d. izvršnog direktora za proizvodnju u Elektroprivredi BiH.

Zbog sve masovnije gradnje u Tuzli trenutni kapaciteti za daljinsko grijanje su preopterećeni. Neophodno je proširiti magistralni vrelovod, a vrijednost tog projekta je 80 miliona maraka. No, za prvu fazu bit će izdvojeno 20 miliona, gdje će većinsko učešće uzeti Vlada Federacije.

„Dobro znamo da je prije 40 godina počelo grijanje u Tuzli, da se sve cijevi koje su tada postavljenje još uvijek se koriste. Bojimo se za njihov kvalitet za naredni period“, istakao je Vedran Lakić, ministar energije, rudarstva i industrije FBiH (SDP).

„Očekujemo da možemo do naredne grijne sezone – ako obezbijedimo kompletna finansijska sredstva – završiti rekonstrukciju glavnog magistalnog vrelovoda prve faze“, rekao je Miralem Mulać, šef Službe za komunalne poslove i izgradnju Grada Tuzla.

Termoblokovi u Termoelektrani Tuzla već su odradili svoje radne sate i njihova tehnološka sposobnost je na izmaku. Zaustavljanje gradnje Bloka 7 stvorilo je određene probleme, ali se u Termoelektrani trude da revitalizacijom postojećim termoblokovima produži vijek trajanja, pa će se tako puštanjem u rad Bloka 6 koji će imati ulogu osnovnog toplifikacijskog bloka za grijanje Tuzle i Lukavca, stvoriti dodatni kapaciteti za širenje sistema daljinskog grijanja.

(TIP/Izvor: federalna.ba/Autorica:  Azra Bećirović)