Ponovo bura oko osnivačkih prava UKC-a Tuzla

Ko ima upravljačka prava na Univerzitetskom kliničkom centru Tuzla – Kanton ili Federacija? Tema stara, novi potez. Priča aktuelizirana apelacijom federalnog premijera Nermina Nikšića. Ustavni sud Federacije Bosne i Hercegovine odlučivat će o skupštinskoj odluci koja se odnosi na izmjene upravljačke strukture. A na sceni ponovo zatezanja i uvjetovanje na relaciji kanton-Federacija. Stara je priča da je nekada vodeća zdravstvena ustanova odavno plijen stranaka na vlasti.

Nakon što je Vlada Federacije Bosne i Hercegovine na osnovu Statuta iz 2013. godine ušla u upravljačke strukture UKC-a Tuzla i imenovala novi Upravni odbor bez dogovora s Kantonalnom vladom, u augustu ove godine je Skupština Tuzlanskog kantona većinom glasova povukla svoju saglasnost na Statut u kojem se obje strane navode kao osnivači. Ugovor o međusobnim pravima i obavezama nikada nije potpisan. Tako je Skupština ovlastila Vladu Tuzlanskog kantona da imenuje Upravni odbor ove zdravstvene ustanove. No, šta kaže papir, ko ima upravljačka prava?

„Papir kaže da je osnivač UKC-a Tuzla Skupština Tuzlanskog kantona i niko više. Tako piše u sudskom registru i svim registrima. Ništa se nije promijenilo i to je osnov“, kaže Žarko Vujović, predsjednik Skupštine TK-a (DF).

S tim u vezi u apelaciji koju je podnio Ustavnom sudu, federalni premijer Nermin Nikšić je naveo da je imenovanjem Upravnog odbora Vlada Tuzlanskog kantona povrijedila pravo Federalne vlade u vršenju nadležnosti, koje je utvrđeno Zakonom o zdravstvenoj zaštiti Federacije Bosne i Hercegovine. Stoga traži da odluke Vlade TK-a bude stavljena van snage.

„Ovo sve što radi Vlada Federacije jeste s ciljem sanacije duga, odnosno, dubioza u Kliničkom centru i daljeg razvoj Kliničkog centra, ali isto tako da se Klinički centar vrati u okvire zakona, odnosno Ustava Federacije i da radi u skladu sa zakonom“, ističe Dževad Hadžić, predsjednik Kluba zastupnika SDP-a u Skupštini TK-a.

Direktor UKC-a Tuzla Denijal Tulumović navodi da se ova dešavanja odražavaju na rad ove zdravstvene ustanove, potkrepljući to činjenicom da je UKC u proteklih 18 mjeseci njegovog mandata imao šest upravnih odbora.

„Ničim prava građana u Tuzlanskom kantonu, ali i u ostalim kantonima koji se naslanjaju na pružanje zdravstvene zaštite, dominantno Posavskom kantonu i Distriktu Brčko neće biti ugrožena u narednom periodu“, poručuje Tulumović.

Ova zdravstvena ustanova će nastaviti pružati usluge svih nivoa zdravstvene zaštite koji su propisani zakonom, ma kako se ona zvala, tvrdi Tulumović. Naglašava da će iznaći sredstva za normalno funkcionisanje.

„Ukoliko je Univerzitetski klinički centar, onda tu mora biti Vlada Federacije i Skupština Tuzlanskog kantona, a ukoliko je tu samo Skupština kantona, onda je to samo kantonalna bolnica“, naglašava Hadžić.

Dok kasne druga i treća tranša s federalnog nivoa koja pripada ovoj ustanovi po Zakonu o finansijskoj konosolidaciji i restrukturiranju javnih zdravstvenih ustanova u FBiH, ovaj kanton je dobio i najmanje novca.

Ključno pitanje je hoće tako ostati dok ne bude riješeno pitanje upravljačke strukture? A o njemu u konačnici odlučuje Ustavni sud Federacije Bosne i Hercegovine.

(TIP/Izvor: federalna.ba/Autor: Dino Durmić)