Odbrana Milorada Dodika i Miloša Lukića danas ulaže žalbu Sudu BiH

Odbrane predsjednika bh. entiteta Republike Srpske Milorada Dodika i v.d. direktora Službenog glasnika Miloša Lukića danas će podnijeti žalbu Sudu Bosne i Hercegovine.

Žaliće se na odluku Vanraspravnog vijeća, kojom je odbijen njihov zahtjev o premještanju suđenja u Osnovni sud u Banja Luku, potvrdio je i nedjelju advokat Goran Bubić, javlja RTRS.

Rok za izjašnjavanje Apelacionog vijeća Suda BiH o žalbi je 15 dana. Od odluke Apelacionog vijeća zavisi hoće li glavni pretres u predmetu Dodik-Lukić biti održan u Sarajevu ili Banja Luci.

Zahtjev odbrane za premještanjem procesa prethodno je odbilo Vanraspravno vijeće, neposredno prije prvobitno zakazanog glavnog pretresa. Na negativnu odluku, odbrana će se žaliti.

Na zvaničnoj stranici Suda BiH novi pretresa u procesu protiv Milorada Dodika i Lukića zakazan je za 20. decembar.

Milorad Dodik i Miloš Lukić optuženi su da su od 1. do 9. jula ove godine u Banjoj Luci, svjesno i znajući da je visoki predstavnik Christian Schmidt donio odluku kojom se sprečava stupanje na snagu Zakona o neprimjenjivanju odluka Ustavnog suda BiH, poduzimali službene radnje u cilju nastavka zakonodavnog postupka.

(TIP/Izvor: Fena)

  1. Ovakva nam BHRT i ne treba. Pretpaltu samo plaćaju Bošnjaci, a trpe uvrede svaki dan. Voditelji i urednici su im…