Norveški Oslo jedan od najboljih gradova za život na svijetu

Redovno rangiran kao jedan od najboljih gradova za život na svijetu, Oslo se može pohvaliti bogatom kulturnom scenom i brojnim zabavnim sadržajima, a poznat je i po pozorištima, muzejima i galerijama.

Oslo, glavni grad Norveške, ima preko 630.000 stanovnika, a nalazi se na obali istoimenog fjorda – Oslo.

Grad predivne arhitekture je, prema arheolozima, star barem 1.000 godina. Osnovali su ga Vikinzi, a kasnije je izabran za grad kraljeve stalne rezidencije. Oslo je nekoliko puta gorio, a u 17. stoljeću je odlučeno da se mora obnoviti s druge strane zaljeva.

Inače, jedan je od najvećih svjetskih glavnih gradova u smislu površine. No, zanimljivo je da je samo 20 posto te kopnene površine naseljeno i urbano razvijeno. Ostatak se sastoji od parkova, zaštićenih šuma, brda i stotina jezera.

Parkovi i otvoreni prostori sastavni su dio gradskog pejzaža Osla i lako su dostupni s gotovo bilo kojeg mjesta u gradu. Užitak je istraživati centar pješice zahvaljujući brojnim puteljcima i stazama koje povezuju njegove javne prostore. Mnogo je područja pogodnih za pješake, uključujući glavnu gradsku ulicu Karl Johan.

(TIP/Izvor: Agencija Anadolija)

  1. Ovakva nam BHRT i ne treba. Pretpaltu samo plaćaju Bošnjaci, a trpe uvrede svaki dan. Voditelji i urednici su im…